Gemeentelijke woonlasten fors omhoog: dit zijn de uitschieters in de provincie Utrecht

© ANP
De Bilt - Huiseigenaren gaan volgend jaar weer meer woonlasten betalen. Huiseigenaren betalen in 2024 gemiddeld 938 euro aan gemeentelijke belastingen en heffingen, 51 euro meer dan dit jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. De lasten stijgen harder dan de inflatie.
Een opvallende stijger in onze provincie is Rhenen. Daar gaat de rioolheffing met meer dan 20 procent omhoog naar 262 euro.

Vereniging Eigen Huis voerde in samenwerking met Marlyse Research een steekproef uit naar de ontwikkeling van de woonlasten in 110 gemeenten. De lijst vind je hier. In het eerste kwartaal van volgend jaar publiceert de vereniging het overzicht van de woonlasten in alle 342 gemeenten.

Na enkele jaren van onrust onder huiseigenaren over de sterke toename van de woningwaarden waarover ozb wordt betaald, stijgt de gemiddelde WOZ-waarde van woningen volgend jaar slechts licht met 3,4 procent. Dit is in lijn met de gematigde prijsontwikkelingen van woningen, die het gevolg zijn van de opgelopen hypotheekrente en onzekere economische ontwikkelingen.
De woonlasten voor huiseigenaren bestaan uit Onroerendezaakbelasting, afvalstoffen- en rioolheffing. Huurders betalen wel afvalstoffen- en rioolheffing, maar ontvangen van hun gemeente geen ozb-aanslag. Voor de hoogte van de afvalstoffenheffing hanteren sommige gemeenten een eigen tariefsysteem op basis van de aangeboden hoeveelheid afval.
Aanvulling: In een eerdere versie van dit artikel staat dat de ozb in de gemeente De Bilt stijgt met 21 procent. Dat klopt niet, laat de gemeente weten. De Bilt heeft een fout gemaakt in het doorgeven van de cijfers. De stijging zal ongeveer 9 procent zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.