RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Poetin hekelt Biden: Rusland heeft geen belang bij oorlog met NAVO

Vladimir Poetin. Beeld © AP

Een waarschuwing van de Amerikaanse president Joe Biden voor een mogelijke toekomstige confrontatie tussen Rusland en de NAVO is 'complete onzin, en volgens mij begrijpt Biden dat zelf ook'. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin in een interview met de Russische staatstelevisie.

Biden deed eerder deze maand een beroep op het Amerikaanse Congres om meer geld vrij te maken voor hulp aan Oekraïne. Hij zei daarbij dat Republikeinen die dat blokkeren Poetin 'het mooiste cadeau geven waar hij op kan hopen'. Tot nu toe levert de VS op grote schaal munitie en militair materieel aan Oekraïne.

Lange termijn 

Biden zei dat Poetin 'niet zal stoppen' als hij de oorlog in Oekraïne wint. Hij vroeg parlementariërs om aan de lange termijn te denken. Bij een mogelijke toekomstige Russische aanval op een NAVO-land moet de VS ingrijpen, waarschuwde Biden volgens een verklaring van het Witte Huis. "En dan hebben we een situatie die we niet willen en waar we nu nog niet in zitten: Amerikaanse troepen die vechten tegen Russische troepen."

Opmerkelijk:
Lees ook:
Opmerkelijk: Poetin krijgt kritische vragen bij tv-show

Maar Poetin zegt dat Rusland 'geen economisch, politiek of militair' belang heeft bij een militair conflict met NAVO-landen. Die landen hebben met elkaar afgesproken dat ze elkaar verdedigen bij een aanval. Poetin verwijt Biden dat hij een poging doet zijn 'foute beleid' met betrekking tot Rusland goed te praten. Wel waarschuwde hij dat nieuwe problemen kunnen ontstaan nu buurland Finland lid is geworden van het militaire bondgenootschap.

'Conflicten waren opgelost'

Finland deelt een grens van meer dan 1300 kilometer met Rusland en stelde zich lange tijd neutraal op. Na de Russische invasie van Oekraïne besloot het land alsnog lid te worden van de NAVO, tot chagrijn van Poetin. "Hadden we onenigheid met ze? Alle geschillen, ook de territoriale conflicten van halverwege de 20ste eeuw, waren al lange tijd opgelost", zei hij. "Er waren geen problemen, maar die komen er nu wel."

Poetin legde uit dat er als reactie op de Finse NAVO-toetreding een nieuw militair district komt in het noordwesten van zijn land. "Daar gaan we dan ook een aantal militaire eenheden concentreren."

Finland
Lees ook:
Finland heropent twee grensovergangen met Rusland

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS