Opsporing verzocht: Zelensky maakt jacht op hoofd van de Kerk

(Vertaling: E.J. Bron)

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Oekraïne heeft het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk, patriarch Kirill (foto), op zijn opsporingslijst gezet. De geheime diensten van het land beschuldigen Kirill ervan in de oorlog in de Oekraïne Rusland te ondersteunen.

De Oekraïense regering wil de invloed van priesters van de Russisch-orthodoxe kerk terugdringen, die volgens haar informatie nauwe banden onderhouden met Rusland en de Oekraïense samenleving ondermijnen. De plaatsing van Kirill op de opsporingslijst is zuiver symbolisch, omdat de patriarch zich in Rusland ophoudt en daar geen arrestatie voor hem dreigt. Kirill wordt daar goed bewaakt.

De 77-jarige patriarch van Moskou zouden twee delicten ten laste worden gelegd, meldde vandaag het Oekraïense staatsnieuwsagentschap Ukrinform. Het zou gaan om overvallen op de territoriale integriteit van de Oekraïne en om de planning, voorbereiding, inleiding en uitvoering van een aanvalsoorlog.

Zou nog veel invloed in de Oekraïne hebben

Kirill geldt als naaste partijganger van de chef van het Kremlin, Vladimir Poetin. Net zoals hij vertegenwoordigt hij een heerschappij aanspraak van Rusland over de buurlanden, waarin Russen leven. In de Oekraïne heeft hij nog steeds veel invloed op de priesters en gemeenten die zich bekennen tot het patriarchaat van Moskou. Daarom probeert de Oekraïense leiding de macht van de kerk uit het vijandige land te beperken.

Volgens informatie van Ukrinform zijn de SBU en de Oekraïense procureur-generaal in november tot strafvervolging tegen Kirill overgegaan. Hij zou behoren tot de naaste Russische kring van leiders, hij zou de oorlog rechtvaardigen en de Oekraïense gemeenten voor zijn propaganda gebruiken, was de motivering.

Bron:
exxpress.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Opsporing verzocht: Zelensky maakt jacht op hoofd van de Kerk

  1. Henk der Niederländer zegt:

    Dus nou wachten op de reactie van Rome waar het Vaticaan zo veel op heeft met de Russisch orthodokse kerk.
    Maar ik denkdat we veel geduld zullen moeten hebben.
    Whahahaha

    Geliked door 1 persoon

  2. bobzelf zegt:

    DAT OPPERHOOFD VAN DIE KERK ZIT IN MOSCOU

    DUS HEEFT LEKKER VEEL ZIN

    MAAR JA , JE LULT MAAR OM AL DE ANDERE PROBLEMEN HEEN

    TOCH ??

    OOM JUDAS ISKARIOT KOMT ER OOK HAAST WEER AAN TOCH ??

    Geliked door 1 persoon

  3. Sobieski zegt:

    En wat denkt die acteur op hoge hakken daar nu weer mee te bereiken? Er zijn minstens zes traditionele Christelijke denominaties in Oekraine, te weten 1. Rooms-katholiek, onder invloed van Polen (en veel van Poolse afkomst) 2. Uniatisch, ook wel “Grieks-katholiek” genoemd (Orthodoxe rituelen maar met de RK Paus als hoofd, onstaan als compromis tijdes de Unie van Lublin), 3. Grieks-orthodox (met hoofd in Byzantium, gedeeltelijk afstammelingen van Griekse en Balkan-vluchtelingen voor het Turkse geweld), 4. Autocefaal (met hoofd in Kiev, gaat terug naar het oude Rus en de bekering van Wladimir in 988), 5. Russisch-orthodox (met hoofd in Moskou, na de bevrijding van het Tartaarse juk door Iwan Grozny, en de Turkse bezetting van Konstantinopel [Byzantium], gedefinierd door de Russiche monnik Philotheus: “Moskou zal het Derde Rome zijn”. Dit is de patriarch over wie het hier gaat) en tenslotte 6. Oud-gelovigen (oude orthodoxe rituelen, met latente invloeden van de Slavische oerreligie. Volgelingen van de bisschop Avvakum na het schisma in de 17e Eeuw).
    Deze opdeling is echter pure kerk-politiek, van bovenaf aan de bevolking opgelegd door kerkelijke en wereldlijke vorsten, die hun eigen machtsterritoria tegen elkaar wilden afbakenen. Daarom is het geenszins te vergelijken met protestantse of islamitische stromingen en secten die elkaar met woorden en wederzijdse veroordelingen (nr 1) of te vuur en zwaard (nr. 2) bestrijden, omdat dezen juist van onderop gedragen worden, wat vaak tot fanatisme en onverdraagzaamheid leidt.
    In Oekraine leven de verschillende Christelijke denominaties traditioneel vreedzaam naast en door elkaar heen, en het huidige conflict is ook van buitanaf gecreeerd, en heeft dus niets te maken met wie welke godsdients belijdt. Dit in tegenstelling tot het conflict in voormalig Joegoslavie in de jaten ’90, waar deze vraag juist essentieel was.
    Een katholieke priester geniet in Oekraine ook respect als geestelijke onder orthodoxe gelovingen, en dit is wederkerig.
    Dit arrestatiebevel is dus totaal onzinnig, en wel om drie redenen: 1. Orthodoxe geestelijken steunen, met uitzondering van de Oud-gelovigen, weliswaar de staat (dit is inderdaad een zwakheid), maar ze hangen het credo aan, dat ze het Rijk van Chritus vertegenwoordigen, dat niet van deze wereld is. Zodoende zijn ze nooit direct betrokken bij politieke beslissingen. 2. Deze patriarch bevindt zich in Moskou, en kan dus onmogelijk gearresteerd worden. 3. Kerkvorsten genieten in de traditionele maatschappij die Oekraine is nog altijd veel aanzien, ook onder degenen die zichzelf als “ongelovig” definieren. Dit arrestatiebevel zal bij veel Oekrainers, ongeacht hun geloof, en ongeacht of ze ueberhaupt geloven, dus in het verkeerde keelgat schieten.
    Maar uiteindelijk is dit alleen maar gunstig, want het zal de toch al dalende populariteit van Zelenski verder doen afbrokkelen, en daarmee het spoedige einde van dit dictatortje dichterbij brengen. Waarschijnlijk zal zijn meest waarschijnlijke opvolger, generaal Zaluzhni, open staan voor vredesverhandelingen met Moskou.

    Geliked door 1 persoon

  4. Ravian zegt:

    Yeah, Nazi’s zijn ook socialisten, en dit soort wanen horen daar gewoon bij.

    Geliked door 2 people

  5. Andre zegt:

    Het is altijd maar weer framen op religie. Is de paus katholiek? Is de paus wel echt? De Habsburgers leveren al 500 jaar de heilige stoel en dat is niet op basis van religie maar macht en eurofilie.

    Geliked door 1 persoon

  6. Julia zegt:

    Hoogste tijd om jacht te maken op de corrupte oorlogsmisdadiger Zelensky. De bedelende idioot die nog niet beseft mede als o.a. Rutte en die oorlogsvoerders in Brussel dat zij nimmer deze miljardenverspillende oorlog tegen de Russen zullen winnen. Het wordt eens tijd dat de Russen flink gaan doorpakken om aan het zinloos bloedvergieten in de Oekraïne een einde te maken.

    Geliked door 1 persoon

  7. Niek zegt:

    Een absoluut zwakte bod wat nooit gaat werken, de Russisch Orthodoxe kerk wordt al meer dan 100 jaar vervolgd. Eerst door Karl Marx en later door Lenin die er niets van moest hebben, het volk vond er troost. Onder Stalin werdt het oogluikend toegestaan en ook bij Chroetsjov tot het communisme in de jaren 90 viel. Vladimir Putin is een groot voorstander van de kerk en heeft er velen laten bouwen in Rusland en je bent er altijd welkom om een kaarsje op te steken of een gebed te doen als je dat wilt. Of je nu gelooft of niet ze maken wel mooie gebouwen met mooie gouden uien er op wat trouwens geen goud is maar een titaan geoxideerd goedje wat er op lijkt en niet dof wordt. Een kerkleider vervolgen geeft echt aan dat Ukraine heeft verloren want als je de taal verbied en ook nog het geloof staat er een prijs op je hoofd en dat lijkt bij Valadamir Zelenski het geval te zijn dus hij heeft niet lang meer te gaan.

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie