Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Al Jazeera na dood cameraman in Gaza naar Internationaal Strafhof

Al Jazeera na dood cameraman in Gaza naar Internationaal Strafhof

QATAR (ANP/RTR) - De Qatarese nieuwszender Al Jazeera zegt naar het Internationaal Strafhof (ICC) te zullen stappen na "de moord" op een cameraman. Samer Abu Daqqa kwam vrijdag in Gaza om het leven door een droneaanval. Al Jazeera zegt een werkgroep te hebben opgericht die de nodige juridische documenten voorbereidt om de zaak te kunnen voorbrengen.

De cameraman bracht op het moment van de aanval verslag uit van een eerder bombardement op een school. Volgens Al Jazeera was het een Israëlische drone die hem raakte. Een collega van Daqqa, de journalist Wael al Dahdouh, raakte bij dezelfde aanval gewond.

Al Jazeera zegt in de zaak ook naar andere incidenten te zullen verwijzen waarbij de afgelopen maanden personeel in Gaza het slachtoffer werd van geweld. De zender heeft het over "een alomvattend dossier dat zal worden ingediend bij de aanklager van het ICC".

Het ICC doet momenteel al onderzoek naar misdaden die zouden zijn gepleegd tijdens de oorlog tussen Israël en Hamas, zowel op Israëlisch als op Palestijns grondgebied.

Na de dood van de cameraman vrijdag reageerde Israël dat het "nooit en nooit" doelbewust journalisten aanvalt. Tegelijkertijd waarschuwde het voor de "inherente risico's" van het opereren in een actieve oorlogszone. Volgens een internationale mediawaakhond zijn er sinds het begin van de oorlog al zeker 64 journalisten en persmedewerkers om het leven gekomen.

Meer uit Buitenland

Bron: Hamas maandag naar Egypte voor gesprek over bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Hamas stuurt maandag een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro om te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat heeft een anonieme bron gezegd tegen het persbureau Reuters. Er zal gesproken worden over een voorstel voor een bestand van landen die helpen bemiddelen en de Israëlische reactie daarop.

1 uur geleden
Alleen de VS kunnen volgens Abbas grote aanval op Rafah voorkomen

RIYAD (ANP/AFP/RTR) - De Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt dat alleen de Verenigde Staten kunnen voorkomen dat Israël Rafah aanvalt. Volgens Abbas staat zo'n aanval de komende dagen te gebeuren. De VS zijn er nadrukkelijk tegen, maar Israël heeft gezegd zich daar weinig van aan te trekken.

2 uur geleden
Paus bezoekt voor eerste reis in maanden Venetiaanse gevangenis

VENETIË (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft in Venetië een vrouwengevangenis bezocht. Dat was in het kader van de Biënnale van Venetië, de beroemde kunstmanifestatie. Het was voor de paus de eerste reis buiten Rome in maanden.

5 uur geleden
Duitse Arian (6) na nieuwe 'stille' zoekactie nog niet gevonden

BREMERVÖRDE (ANP/DPA) - Een nieuwe nacht zoeken naar de vermiste 6-jarige Arian uit Duitsland heeft weer geen resultaat gehad. Voor de tweede nacht op rij werd een "stille zoekactie" gehouden, waarbij militairen zo stil en donker mogelijk naar het jongetje op zoek gingen. Het idee is dat het kind, dat autistisch is, wellicht wordt afgeschrikt door alle reuring rond de honderden mensen die hem al dagen zoeken.

6 uur geleden
Honderden demonstranten bij Correspondents' Dinner in Washington

WASHINGTON (ANP/RTR) - Honderden actievoerders hebben zaterdag gedemonstreerd voor het Washington Hilton. In het hotel wordt het jaarlijkse diner voor Witte Huis-verslaggevers gehouden, het zogeheten Correspondents' Dinner. De demonstranten scandeerden leuzen over de dood van verslaggevers in de Gazastrook en riepen aanwezige journalisten op het evenement te boycotten.

11 uur geleden
Weer aanhoudingen bij pro-Palestijnse acties op universiteiten VS

WASHINGTON (ANP) - Bijna tweehonderd actievoerders zijn zaterdag aangehouden bij nieuwe pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten, melden media in de VS. De arrestaties waren op de Northeastern University in Boston, de Arizona State University en de Indiana University, schrijft The New York Times.

11 uur geleden
Twee Oekraïeners doodgestoken in Duitsland, een Rus aangehouden

MURNAU AM STAFFELSEE (ANP/DPA) - Twee mannen uit Oekraïne zijn zaterdag neergestoken op het terrein van een winkelcentrum in Murnau am Staffelsee, in de Duitse deelstaat Beieren. Beide slachtoffers zijn omgekomen. De politie heeft een 57-jarige Rus als verdachte aangehouden.

12 uur geleden