Arnhem en omstreken

Niet te veel betalen voor gas en licht? Dit kun je doen

We gaan in 2024 meer betalen voor energie. Hoeveel meer heb je zelf een beetje in de hand.
We gaan in 2024 meer betalen voor energie. Hoeveel meer heb je zelf een beetje in de hand. © ANP
ARNHEM - Lezers, kijkers en luisteraars van Omroep Gelderland zitten met de handen in het haar over het verdwijnende prijsplafond. Dat maximum voor energie vervalt en dat betekent dat we in 2024 de tarieven betalen die de leveranciers ons voorschotelen. In dit artikel geven we tips wat je kunt doen om de kosten een beetje beheersbaar te houden.
Veelal komt de vraag op over hoe om te gaan met de hoge energieprijzen. En wat is nou voordeliger, een vast of een variabel contract?

Hoeveel ga ik meer betalen?

Jij en ik gaan het tarief gaan betalen zoals in het energiecontract staat. Dit geldt zowel voor stroom als gas. In 2023 steeg de energiebelasting met ongeveer 226 procent, meldt vergelijkingssite Independer. "Een enorm percentage, waar we vanwege het prijsplafond gelukkig niet heel veel van hebben gemerkt." Volgens de vergelijkingssite betaalt een gemiddeld huishouden ruim 27 euro per jaar meer aan energiebelasting bij een verbruik van 3500 kilowattuur stroom en 1200 kuub gas.

Dat is de belasting, maar moet ik kiezen voor een vast of variabel energiecontract?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) raadt aan te kiezen voor een vast energiecontract. Dat is meestal een, twee of drie jaar. Bij een variabel energiecontract betaal je de tarieven die door de leverancier tussentijds kunnen worden aangepast. Volgens de ACM zijn vaste energiecontracten de afgelopen maanden 5 procent goedkoper geworden. Daarmee zijn ze op dit moment ook de goedkoopste optie. Het kan zijn dat je omdat je wilt overstappen een overstapboete moet betalen. Independer heeft een tool om de boete te berekenen en die vind je hier.

Wat kan ik zelf doen om kosten te besparen?

Dat ligt er uiteraard aan wat je budget is. Op allerlei blogs staan tips om energie te besparen: vloer-, dak-, leiding-, spouwmuurisolatie, dubbel glas, zonnepanelen, een warmtepomp. Dit zijn allemaal prijzige ingrepen die wel structureel duurzaam zijn. Op welke temperatuur staat je thermostaat? Ga je bijvoorbeeld van 20 graden naar 19 graden, dan is de besparing gemiddeld 180 euro per jaar.
Doe op een koude dag liever een dikke trui aan, in plaats van de verwarming hoger te draaien. Apparaten die op stand-by staan (televisie, computer) verbruiken stroom. Zet die helemaal uit als je ze niet gebruikt. Gebruik een stekkerblok met schakelaar, daarmee zet je groepen apparaten met één druk helemaal uit. Verwarm geen kamers waar je niet bent. Kijk kritisch naar je warmwatergebruik. Je cv-ketel is verantwoordelijk voor zo’n 75 procent van je gasverbruik. De ketel warmt water op en pompt het rond. Het opwarmen van warm water voor keuken en badkamer is samen goed voor zo’n 20 procent van je gasverbruik. Om te koken gebruik je slechts 5 procent van je gas.
Nog meer tips nodig? Neem een kijkje op deze site.

Maar ik kom amper rond. Kan ik toch financiële hulp krijgen?

Ook in 2024 is er het zogeheten Tijdelijk Noodfonds Energie om huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening te helpen. Om in aanmerking te komen voor steun, wordt gekeken naar de hoogte van de energierekening ten opzichte van het inkomen. Meer informatie vind je hier.