Nieuws

Dief heeft na 'proefrit' van twee jaar spijt en tikt alsnog peperdure mountainbike af

Jolanda Wesselink is blij dat dief uiteindelijk heeft betaald
© HAWE Tweewielers
"Ik heb verkeerde vrienden." Zo verklaarde ene K. uit Soest afgelopen week in de werkplaats van HAWE Tweewielers in Hardenberg zijn vergrijp op zaterdag 16 oktober 2021. Hij ging die dag een stukkie proef fietsen op een mountainbike. Niet zomaar op eentje, maar op een Specialized. Type Epic Expert, ter waarde van 7.000 euro. Het werd een 'proefrit' die ruim twee jaar duurde....
Als Jolanda Wesselink van de wielerzaak deze week de naam K. (naam bekend bij de redactie) hoort, krijgt ze nog nèt geen zenuwtrekje bij haar oog. De fietsfanaat weet onmiddellijk over wie het gaat. De dief die er twee jaar geleden vandoor ging met de waardevolle fiets wil naar de winkel komen om schoon schip te maken! Het moest even landen bij Jolanda, maar nuchter als ze is, herneemt ze zich en Wesselink zegt dat het wel kan, "over een half uurtje, als ik dit klaar heb."

'Aap uit de mouw'

Veel verwacht ze niet van het weerzien met deze 'klant' en dat klopt dan ook: "Met een uitdrukkingsloze blik kwam hij zijn excuses aanbieden voor het stelen van de fiets. Hij heeft de 7.000 euro alsnog overgemaakt." Dat zag Jolanda niet aankomen, een dief die twee jaar na dato de zaak alsnog komt rechtzetten.
Terwijl de spijtoptant met zijn handen in de zakken wat bedremmeld in de werkplaats staat, komt dan toch de aap uit de mouw. Hij komt rechtstreeks van het politiebureau in Hardenberg. De man is tegen de lamp gelopen bij een soortgelijke actie onlangs in Genemuiden en hij komt nu schoon schip maken.

Foutje

Daar in Genemuiden maakte de fietsendief namelijk een foutje. Hij had daar zijn eigen nummerplaten van zijn leaseauto niet afgedekt. Toen hij daar afgelopen oktober op een vergelijkbare manier ook een proefritje maakte en daar ook niet terugkwam, wist de politie hem aan de hand van dat echte kenteken te traceren. Dat leverde de fietsendief strafvervolging op. In februari moet hij voor de rechter verschijnen.
Onderzoek verduistering mountainbike ging tandje hoger na de ontmaskering van de dief in Genemuiden
© RTV Oost / Onder de Loep
Terug naar de diefstal in 2021. Toen had K. zich beter voorbereid. HAWE zat op dat moment nog in Bruchterveld en daar meldde hij zich na een afspraak om een proefrit te maken op de peperdure fiets. K. had -naar later bleek- gestolen Duitse kentekenplaten op zijn auto gemonteerd en de auto in de omgeving geparkeerd. De diefstal werd destijds behandeld in het opsporingsprogramma Onder de Loep, de voorloper van het huidige opsporingsprogramma Plaats Delict van RTV Oost en omroep Gelderland.

Nepsleutels

Om het vertrouwen te winnen, liet hij voorafgaand aan de proefrit zijn autosleutels en zijn telefoon achter. Dat voelde heel vertrouwd, maar toen K. niet terugkwam, bekeken ze die achtergelaten sleutels en telefoon wat beter. Er verscheen een zenuwtrekje in het gezicht gevolgd door een wee gevoel in de buik: de sleutels en de telefoon waren nep. In de telefoon zat niet eens een batterij. Fiets foetsie....
Jolanda Wesselink had twee jaar geleden het nakijken toen 'klant' niet terugkwam van proerit op dure mountainbike
© RTV Oost / Onder de Loep
Jolanda Wesselink van HAWE blikt terug. Heeft het voorval ze voorzichtiger gemaakt? Fietst Jolanda voortaan mee met een proefrit? Ze lacht en antwoordt: "Nee, gelukkig is niet iedereen zo geslepen als deze man. Je moet wel een beetje vertrouwen houden in mensen." En, hoewel het geld inmiddels op de rekening staat, vertrouwt ze de spijtoptant nog steeds niet. "De man is een enorme acteur. Het klopt ook allemaal niet. Hij heeft een goede baan, een koopwoning en een gezin. Dan doe je toch niet zoiets?"
De Specialized Epic Expert met een waarde van 7.000 euro
© RTV Oost/ Onder de Loep

En die fiets dan?

Meteen rijst de vraag: waar is die fiets gebleven? Nou, die is 'Über alle Berge'. Met de Specialized worden als het goed is hellingen van 10 procent of meer in het Limburgse heuvelland bedwongen. K. heeft 'm een jaartje na de diefstal bij een handelaar ingeruild voor een andere racefiets. En deze handelaar heeft de fiets weer doorverkocht aan een liefhebber in Limburg. De handelaar kon niet bevroeden dat er iets mis was met de fiets.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.