RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Kaag kijkt 'teleurgesteld' terug op Rutte IV: 'Al moe toen we begonnen'

Kaag bij aanvang van een ministerraad. Beeld © ANP

Demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag kijkt met teleurstelling terug op de afgelopen kabinetsperiode. De verruwing in de samenleving is haar, bij terugkeer naar Nederland, tegengevallen.

Dat zegt ze in een gesprek met NPO Radio 1. Daarin blikt ze uitgebreid terug op de lange formatie en het kabinet dat erop volgde.

Ze kijkt terug op 'een periode van intensieve samenwerking' die vooral voor haar familie zwaar is geweest. Kaag keerde terug naar Nederland na een buitenlandse functie. De verruwde samenleving die ze bij terugkomst aantrof, is haar tegengevallen.

Minister
Lees ook:
Minister Kaag opgewacht door demonstranten met brandende fakkels

Kaag kreeg de afgelopen jaren als minister ook te maken met doodsbedreigingen en voor haar huis stond een man met een brandende fakkel. In een rechtszaak tegen een van haar bedreigers zei ze bang te zijn om de post te openen:

05:10
Tijdens de zaak richtte ze zich direct tot de verdachte en vertelde ze wat de bedreigingen met haar doen.

Het kabinet Rutte IV kende volgens Kaag al vanaf de formatie problemen. Die duurde maar liefst 299 dagen. "Het heeft te lang geduurd", zegt Kaag erover. "Het was heel moeilijk. Als ik terugkijk waren we al bijna moe en uitgeput voordat we aan het kabinet begonnen."

'Veel gedaan, ondanks problemen'

Ook de samenstelling van het kabinet was een probleem: daarin zaten dezelfde partijen als in Rutte III, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. "Er was sprake van metaalmoeheid tussen en binnen de partijen. Je kan niet alsmaar door in dezelfde samenstelling", constateert Kaag achteraf.

Kort na de formatie van het kabinet 'kwam de oorlog in Oekraïne er overheen' en kampte Nederland met torenhoge inflatie, oordeelt Kaag. Ondanks die 'grote problemen' heeft Rutte IV volgens de demissionair minister veel kunnen doen. Ze zegt te hopen dat 'als het stof is neergedaald, mensen zullen zien wat er juist ook goed is gegaan'.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update