Lerarentekort in Den Haag neemt verder toe, gemeente slaat alarm

© ANP
DEN HAAG - Het lerarentekort in Den Haag groeit. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de gemeente. Zowel in het basisonderwijs als in het voorgezet onderwijs is het tekort toegenomen. De gemeente slaat alarm en zegt samen met Haagse scholen alles uit de kast te halen om het lerarentekort tegen te gaan.
Het lerarentekort heeft volgens de gemeente grote gevolgen voor de kwaliteit en werkdruk binnen het onderwijs. Ten opzichte van vorig jaar steeg het tekort in het basisonderwijs van 547 naar 689 voltijdsbanen. In het voortgezet onderwijs zijn er 155 voltijdsbanen niet bezet, een jaar eerder waren dan er 85.
Het tekort aan schoolleiders in het onderwijs is juist afgenomen. In het basisonderwijs daalde het tekort van 37 naar 31 voltijdsbanen, in het voortgezet onderwijs is het tekort 9.

Grote verschillen

Er zijn grote verschillen tussen de stadsdelen. In Laak is het lerarentekort voor het basisonderwijs het grootst. Het tekort in het voortgezet onderwijs is het grootst in het centrum. De gemeente noemt de nieuwe cijfers zorgwekkend, maar niet verrassend. 'Landelijk en in de meeste andere grote steden groeit het lerarentekort eveneens enorm.'
'Het lerarentekort is een nationale onderwijscrisis waar Den Haag ook de dupe van is', zegt onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer. 'Alle Haagse kinderen hebben recht op een goede en fijne leraar voor de klas en daarom zetten we in Den Haag samen met de scholen alles op alles om het lerarentekort en de gevolgen daarvan tegen te gaan.'
We moeten echt inzien dat het nu alle hens aan dek is voor het onderwijs.
Volgens de wethouder heeft wat de gemeente al doet wel effect, maar is de landelijke trend simpelweg sterker. 'We moeten echt inzien dat het nu alle hens aan dek is voor het onderwijs.'
De gemeente noemt de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de verandering in de bevolking als de belangrijkste oorzaken van het lerarentekort. Afgelopen jaar is ingezet op zij-instromers in het onderwijs, waardoor er tientallen nieuwe leraren zijn bijgekomen. Daarnaast probeert de gemeente de stad aantrekkelijker te maken voor leraren.

Wijkgerichte aanpak

De gemeente kijkt ook naar een wijkgerichte aanpak van het lerarentekort, waarin er meer wordt gekeken naar wijken waar het tekort het grootst is. Daarnaast wordt samen met de scholen continu gezocht naar nieuwe maatregelen.
De verwachting is dat het lerarentekort de komende decennia zal blijven toenemen, waardoor het onderwijs meer onder druk komt te staan. Volgens de gemeente Den Haag is daarom een landelijke en duurzame onderwijsvisie nodig, waarin er bijvoorbeeld vaste geldstromen naar het onderwijs worden mogelijk gemaakt in plaats van tijdelijke subsidieregelingen.