Buitenland

Schaaksters boycotten Wereldkampioenschappen in Iran om hoofddoekplicht

30-09-2016 17:40

De wereldkampioenschappen schaak vinden volgend jaar plaats in Iran. In Iran zijn vrouwen verplicht hoofddoeken te dragen, wat veel topschaaksters tegen de borst stuit. Zij betogen dat dergelijke wetgeving strijdig is met de gelijkwaardigheidsprincipes in de reglementen van de Wereldschaakbond FIDE. FIDE vindt dat vrouwen zich moeten aanpassen aan ‘culturele verschillen,’ schrijft The Telegraph.

In Iran kunnen vrouwen zonder hoofddoek, maar ook vrouwen die met een man alleen in een ruimte verblijven, zware straffen tegemoet zien. De Amerikaanse schaakkampioene Nazi Paikidze zegt:

Het is volstrekt onacceptabel om een van de belangrijkste vrouwentoernooien te houden op een lokatie waar, tot op de dag van vandaag, vrouwen gedwongen worden zich te bedekken met een hoofddoek. Ik begrijp en respecteer culturele verschillen. Maar weigeren je aan te passen kan leiden tot gevangenisstraf en vrouwenrechten worden er in het algemeen zwaar beperkt. Het voelt voor vrouwen wereldwijd niet veilig om hier te spelen. Ik ben vereerd en trots om de VS te mogen vertegenwoordigen op de Vrouwen Wereldkampioenschappen. Maar als de situatie niet verandert, doe ik beslist niet mee aan dit evenement.

Ook wijst Paikidze op het negatieve reisadvies dat de VS heeft uitgegeven aan haar staatsburgers met betrekking tot Iran.

Voormalig Pan-Amerikaanse kampioene Carla Heredia, uit Ecuador, zei:

Geen instantie, geen overheid, en geen Vrouwen Wereldkampioenschappen Schaak zou vrouwen moeten dwingen een hoofddoek aan of uit te trekken. Dit druist in tegen alles waar sport voor staat. Sport moet vrij zijn van discriminatie om sekse, religie en geaardheid. De hoofddoekplicht is een probleem, een ander probleem is dat een vrouw niet in een ruimte mag zijn met een man die geen familie is. Wat als speelsters een kamer delen met een mannelijke coach, of met hem een wedstrijd willen voorbereiden?

De FIDE wilde niet reageren tegenover the Telegraph.