Emmen verwelkomt 22 'nieuwe' Nederlanders: 'Een paspoort hebben is toch anders'

naturalisatiedag emmen
Deze mensen zijn vanaf vandaag officieel Nederlander © RTV Drenthe / Vera Beuke
Enkele tienduizenden mensen zijn dit jaar genaturaliseerd tot Nederlander. Het gaat om bijna 48.000 mensen tegenover 44.000 vorig jaar. 22 daarvan wonen in de gemeente Emmen.
Vandaag - op de nationale naturalisatiedag - zijn 17 volwassenen en 5 kinderen tijdens een feestelijke bijeenkomst officieel benoemd tot Nederlander.
"Het blijft iedere keer weer een feestje", lacht burgemeester Eric van Oosterhout. "Je ziet hoe gelukkig deze mensen zijn na een hele lange procedure."

Lezen, spreken, schrijven, luisteren

Een van hen is Mimoza Ceca, die sinds negen jaar in Nederland woont. Ze komt oorspronkelijk uit Albanië, maar leerde toen ze in Duitsland woonde haar man kennen. Hij is ook een Albaniër, maar woont al tientallen jaren in Nederland. "Je kunt een beetje aan mijn accent horen dat ik in Duitsland heb gewoond", zegt ze. "Nederlands leerde ik aanvankelijk autodidactisch, maar heb daarna ook een cursus gedaan."
De Nederlandse taal leren is natuurlijk het belangrijkste criterium om uiteindelijk Nederlands staatsburger te worden. "Je moet dus goed kunnen lezen, spreken, schrijven en luisteren", weet Ceca.
Tekst gaat verder na de video:
Emmen verwelkomt 22 'nieuwe' Nederlanders: 'Een paspoort hebben is toch anders'
Daarnaast wordt verwacht dat 'nieuwe' Nederlanders ook het nodige weten van de maatschappij. Dat was voor Lucille May Curato, die vijf jaar geleden overkwam uit de Filipijnen, niet makkelijk. "Dat vond ik het moeilijkste onderdeel. Je moet heel veel dingen leren over regels, politiek, verzekeringen, maar ook de geschiedenis", vertelt ze. "Het was moeilijk, maar ik kon het wel."
Beiden zijn blij met hun Nederlands paspoort. "Het geeft een goed gevoel", beschrijft Ceca. "Ik ben dezelfde persoon als vroeger, maar wel dat ik nu in deze maatschappij hoor. Ik mocht hier al leven, want ik had een verblijfsvergunning. Maar een paspoort hebben klinkt toch wat anders. Ik ben nu echt een Nederlander."

Tikkie

De 17-jarige Faiaz Dindar beleefde eveneens een bijzondere dag. Hij werd hier in Nederland geboren, maar werd vandaag pas echt staatsburger. "Ik heb er even op moeten wachten", zegt hij met gevoel voor understatement. "Het is een combinatie geweest van heel veel processen. Ik moest veel reizen naar andere gemeenten en IND-gebouwen."
Zijn vader komt oorspronkelijk uit Afghanistan. Omdat Faiaz in Nederland opgroeide, leerde hij de taal heel makkelijk. Toch zijn er nog wel wat culturele verschillen. "Je kent de app Tikkie toch wel? Dat is het grootste verschil. Veel van mijn vrienden gebruiken die app, maar ik nooit", grapt hij. Hollandse zuinigheid? "Ja, haha."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.