Nieuws

Eigenaresse failliet speelparadijs draait privé op voor tonnen aan kosten in faillissement

De eigenaresse van speelparadijs Dolle Pret in Almelo draait privé op voor de schade in het faillissement.
De eigenaresse van speelparadijs Dolle Pret in Almelo draait privé op voor de schade in het faillissement. © ANP (foto ter illustratie)
De eigenaresse van het failliete speelparadijs Dolle Pret in Almelo draait privé op voor het tekort in het bankroet. Dat is vooralsnog becijferd op ruim 9,2 ton, maar kan nog verder oplopen. De rechtbank veroordeelde de zakenvrouw vanmiddag om alvast een voorschot van 8,5 ton te betalen.
Dolle Pret profileerde zich als het grootste indoor kinderspeelparadijs van Europa. Met zesduizend vierkante meter speelplezier. Op de benedenverdieping van het bedrijfspand aan Het Noordbroek was het kinderspeelparadijs gevestigd, op de bovenverdieping zat een zalencentrum voor feestjes en partijen.

Doek gevallen

Na achttien jaar viel echter het doek. Nadat de onderneemster zelf het faillissement had aangevraagd, verklaarde ze tegenover de curator dat de problemen vooral zouden zijn veroorzaakt doordat het speelparadijs ten tijde van de coronacrisis de deuren moest sluiten, terwijl de kosten gewoon doorliepen.
In zijn onderzoek stelde de curator echter vast dat er daarvoor ook al grote problemen waren. Zo was de huurachterstand bij de vorige verhuurder op een gegeven moment opgelopen tot meer dan drie ton, terwijl er bij de nieuwe verhuurder ook alweer sprake was van een forse huurschuld.
Uiteindelijk meldden de beide verhuurders zich met claims van respectievelijk circa 586.000 en 110.000 euro bij de curator.

Te lang doorgegaan

Curator Wouter Weenink concludeerde dat de onderneemster veel te lang met haar bedrijf is doorgegaan en er al veel eerder de stekker uit had moeten trekken. Reden voor de curator om de zakenvrouw wegens onbehoorlijk bestuur privé aansprakelijk te stellen voor het financieel tekort in het faillissement en de openstaande schulden.

Veroordeeld

Nadat de curator haar privé aansprakelijk had gesteld en een voorschot eiste van 8,5 ton vocht de onderneemster dit voor de rechtbank aan. Die stelde vandaag de curator echter in het gelijk en oordeelde dat de onderneemster privé verantwoordelijk is voor het financieel tekort. De totale schuldenlast is intussen opgelopen tot ruim 9,2 ton, maar het exacte bedrag moet nog worden vastgesteld.
Vooruitlopend moet de zakenvrouw echter alvast een voorschot van 8,5 ton betalen, zo oordeelt de rechtbank. Bovendien draait ze op voor de proceskosten.

Eerdere problemen

Voordat Dolle Pret op de fles ging, waren er eerder ook al eens strubbelingen. Zo moest Dolle Pret 50.000 euro aan dwangsommen aan de gemeente Almelo betalen, omdat er activiteiten werden ondernomen die in strijd waren met het bestemmingsplan.
Curator Wouter Weenink noemt het een "in mijn ogen terecht vonnis": "Ik lees er onder meer in dat de bestuurder te lang is doorgegaan. Tegen beter weten in ook. Ik ga me nu beraden op de incassomogelijkheden over het bedrag dat is toegewezen."
De onderneemster kan nog wel in hoger beroep tegen het vonnis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.