E. Dubovtseva
Amnyan linnoitus, kivikausi, Siperia

Archeologen vinden oudste vesting ter wereld

Aarden wallen en kuilen in een Siberisch bos brachten archeologen op het spoor van de oudste vesting ter wereld. De sensationele ontdekking zet eerdere aannamen over samenlevingen in de steentijd op losse schroeven.

Moderne gemeenschappen met hiërarchieën, grenzen en vestingen ontstonden toen de mens het land begon te bewerken.

Zo dacht de wetenschap altijd dat de ontwikkeling was gegaan.

Maar de ontdekking van de resten van een 8000 jaar oude vesting, diep verborgen in de bossen van Siberië, zorgt er nu voor dat wetenschappers alles wat ze over de jager-verzamelaarsgemeenschappen uit de steentijd dachten te weten, moeten heroverwegen.

De onderzoekers achter de ontdekking – een internationaal team onder leiding van archeologen van de Freie Universität Berlin in Duitsland – hebben het gebied op de oever van de rivier de Amnya grondig onderzocht.

Het team stelt vast dat de vesting is gebouwd door jager-verzamelaars die 8000 jaar geleden ‘complexe verdedigingsstructuren’ bouwden om hun nederzettingen te beschermen.

De ouderdom maakt de vondst sensationeel

‘Dit bouwwerk is ongeëvenaard. De vesting is vele eeuwen eerder gebouwd dan vergelijkbare omheiningen in Europa,’ zegt Henny Piezonka, professor en archeoloog aan de Freie Universität Berlin en hoofdauteur van het onderzoek.

Amnya, vesting, steentijd, Siberië

De buitenste verdedigingslinie is nog steeds zichtbaar in het terrein (gekleurd om de locatie op de bosgrond aan te geven).

© E. Dubovtseva

De complexe constructie, die veel organisatie en middelen moet hebben vereist, tornt ook aan de heersende aanname dat mensen pas permanente nederzettingen gingen bouwen en complexe samenlevingen ontwikkelden toen ze het land gingen bewerken.

Vesting beschermde visgronden

Volgens de onderzoekers was de vesting waarschijnlijk bedoeld om de toegang tot de lucratieve visgronden in het gebied te bewaken en controleren.

Als dat klopt, moet nog een theorie worden herzien. Want tot nu toe dachten we dat de jager-verzamelaarsgemeenschappen in de steentijd vrij waren van concurrentie en conflicten.

Naast vis aten de prehistorische mensen die aan de Amnya woonden ook vlees van elanden en rendieren, waar ze op jaagden met speren met punten van steen en bot, aldus de studie, die is gepubliceerd in het tijdschrift Antiquity.

Steentijd, vesting

Een AI-weergave van hoe de primitieve vesting er in de steentijd uit kan hebben gezien.

© Dall-E