Buitenland
VPRO

Adopteer een hond, en krijg geld toe in Italië

foto: AFP / MOREEN ISHIKAWA
  1. Nieuwschevron right
  2. Adopteer een hond, en krijg geld toe in Italië

In de Zuid-Italiaanse gemeente Capaccio Paestum kunnen dierenvrienden hun geluk niet op. Zij krijgen een wel heel ruime bonus voor het adopteren van een hond. Hoe dat precies zit, vertelt Italië-kenner Sonja Pleumeekers in Bureau Buitenland.

Puppy onder de boom

Het is een gewild cadeau voor sommige Italianen: een puppy voor onder de boom. Maar niet iedereen denkt even goed na over de lange-termijnconsequenties van een harige viervoeter, zo blijkt uit het aantal honden dat jaarlijks in Italië op straat gezet wordt. "Vorig jaar werden 50.000 honden in Italië gedumpt, alleen al in de maanden juli en augustus. Dat schijnt wel het piekseizoen te zijn, vanwege de zomervakantie", vertelt Sonja Pleumeekers.

"In Cappaccio Paestum is de gemeente zo veel geld kwijt aan de opvang van die honden, dat er nu een bonus is beloofd voor adoptiegezinnen. Wie een hond uit het asiel adopteert krijgt daar voor drie jaar lang 300 euro per jaar van de gemeente. Daar staat wel wat tegenover: er zullen regelmatig controles plaatsvinden door een dierenarts, en zelfs de politie kan langskomen, om te verzekeren dat het dier wel goed verzorgd wordt."

Straathonden

In heel Italië vormen de achtergelaten honden een probleem. Er zijn zo’n 2 miljoen niet-geregistreerde honden in het land, waarvan 1,5 miljoen in de zuidelijke provincies. "Daar zie je dus ook wel echt honden op straat zwerven", aldus Pleumeekers.

Dat werd afgelopen voorjaar duidelijk tijdens de Giro d’Italia, toen de Belgische wielrenner Remco Evenepoel een val maakte doordat een zwerfhond de straat overstak. De ploegmanager vergeleek vervolgens de straten van Zuid-Italië gepikeerd met die van Colombia, vanwege alle straathonden.

Italiaanse dierenliefhebbers proberen ervoor te zorgen dat mensen goed nadenken voordat ze een hond met kerst cadeau geven:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maatregelen

Naast losstaande acties van gemeentes om het adopteren van honden te proberen te stimuleren, worden er ook nationale maatregelen getroffen. Honden zouden gechipt en geregistreerd moeten worden, en ook gesteriliseerd. Het probleem is echter dat op dit beleid slecht wordt toegezien en het dus maar weinig uitgevoerd wordt.

Matteo Salvini, de minister van Infrastructuur en Transport, stelde daarom deze zomer een wet voor die het achterlaten van huisdieren moet tegengaan: hij wil de mensen die daarop betrapt worden, hun rijbewijs tijdelijk afnemen. Dat zou niet alleen moeten gelden voor afgedankte honden, maar ook voor katten. Daarvan worden er namelijk nóg meer op straat gevonden.

Harde verkiezingsstrijd in Servië & De trauma's van Gazakinderen - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie