Corona en de gryp hearskje, longôfdieling MCL leit fol

anp
Der binne wer in soad minsken mei klachten, oft it no corona, de gryp of in oar firus is © ANP
"It hearsket." Op in soad bedriuwen, skoallen en sportferieningen binne dizze wike lege plakken. Oarsaak kin de gryp, it coronafirus of in oare ferkâldheid wêze.
Presize sifers binne der net mear, mar dat der in soad siken binne, kin de GGD Fryslân befêstigje. Mar watfoar sykte it dan is, is net dúdlik.
Dat docht der ek net hiel bot ta, leit foarljochter Derk Moor út.
Hoefolle minsken binne der siik op it stuit?
"Dat is niet heel duidelijk in beeld, onder andere omdat we coronabesmettingen niet meer registreren. Het is ook niet meer verplicht om je te laten testen bij klachten. Dus het enige wat we weten, is wat we horen. Maar we horen wel dat er veel mensen ziek zijn."
Oer watfoar sykten ha we it dan?
Dat zijn ziektes met luchtwegklachten: griep, het coronavirus of een een verkoudheid. Mensen noemen een verkoudheid al snel een griep, terwijl dat niet altijd zo is. Men weet het vaak ook niet, maar het is ook niet belangrijk wat je hebt."
Wêrom net?
"Het coronavirus heeft vanuit de overheid geen aparte status meer. En het verschil tussen de verschillende luchtwegziektes is niet van belang, omdat het qua klachten heel erg op elkaar lijkt. Ook hoe je ermee om moet gaan, verschilt niet."
coronafirus
GGD-wurdfierder Derk Moor © Omrop Fryslân
"Testen hoeft dus ook niet meer. Als je het wilt weten, kun je nog wel een zelftest doen. Maar let wel op de houdbaarheidsdatum, want sommige supermarkten hebben nog heel oude tests, die zijn minder nauwkeurig.
Gezond verstand is alles. Het belangrijkste uitgangspunt blijft dat je het niet verspreidt. De coronaperiode heeft ons geleerd dat je heel gemakkelijk iemand kunt besmetten. Dat kan voor anderen flinke gevolgen hebben, zorg dat je ze niet in een lastig parket brengt."
Wat kinst dwaan om dat foar te kommen?
"Dat zijn de voor de hand liggende adviezen, die heel erg lijken op wat we tijdens de coronapieken adviseerden: was je handen, hoest in je elleboog. En blijf thuis, als je je ziek voelt en klachten heb. Wil je toch doorwerken, overleg dan met je baas dat je thuis kunt werken."
En faksinearje litte, kin dat noch?
"Op vrijdag wordt er nog gevaccineerd op onze locatie aan het Helmhout in Drachten. Daar kunnen mensen vrij inlopen. Er zijn nog een paar pop-uplocaties, maar die zitten allemaal helemaal vol. Daar kun je dus niet meer terecht, ze zijn ook niet ingericht op vrije inloop."
As der blykber sa'n soad ferlet fan faksins is, wêrom prikke jim dan net langer troch?
"Ten eerste is er altijd een piek aan interesse als je aankondigt dat je ermee stopt. En bovendien hebben wij als GGD niet de mogelijkheid om er zelfstandig mee door te gaan. We doen dit in opdracht van het Rijk en zij betalen ons ook tot en met eind dit jaar. Het Rijk heeft bepaald dat het daarna stopt.
Het zou wel kunnen dat er volgend jaar opnieuw een prikronde in het najaar komt, als daar reden toe is."
Longdokter Wouter van Geffen
Longdokter Wouter van Geffen © Omrop Fryslân
De iennige Fryske faksinaasjelokaasje yn Drachten is freed foar it lêst noch de hiele dei iepen. Dêrnei kinne minsken mei in kwetsbere sûnens allinne noch by de húsdokter in faksinaasje krije.

Longôfdieling MCL leit fol

Underwilens leit de longôfdieling fan sikehûs MCL yn Ljouwert hielendal fol, benammen mei minsken mei slimme coronaklachten. Nije pasjinten wurde op dit stuit op oare ôfdielings ûnderbrocht.
"Er zijn heel veel luchtweginfecties op dit moment", fertelt longdokter Wouter van Geffen. "We zien veel corona, maar we zien ook andere luchtwegontstekingen of longontstekingen. Dit zien we vaker in de herfst of winter, maar het zijn er nu wel veel en ook al vroeg."
Corona, gryp of in ferkâldheid?
Oars as op it hichtepunt fan de coronapandemy binne it no benammen âlderein dy't yn it sikehûs bedarje. "Het zijn vaak mensen die wat kwetsbaarder zijn. Zij hebben vaak niet alleen een longprobleem, maar ook een andere ziekte erbij. Zij krijgen daar dan corona of longontsteking bovenop."
Van Geffen ferwachtet in drokke winter yn it sikehûs, mar tafrielen as in pear jier lyn, sille der neffens him net mear komme. "Voor mij is dat niet te vergelijken. Ik ben ook niet bang dat we weer die kant opgaan."