NOS NieuwsAangepast

Rotterdammer opgepakt in terreuronderzoek Duitsland en Denemarken

De politie heeft een 57-jarige Rotterdammer opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag.

De man werd gezocht door zowel de Deense als Duitse autoriteiten, zegt een woordvoerder van de Rotterdamse politie. Hij werd vanochtend aangehouden in Rotterdam-Zuid, officieel op verzoek van Duitsland. Verdere details zijn nog niet bekendgemaakt.

Ook in Denemarken zijn drie verdachten opgepakt bij een anti-terreuractie. Wie de andere verdachten zijn, is niet bekendgemaakt. Wel is bekend dat ze connecties hebben met de Deense straatbende Loyal to Familia. Dat is een in 2013 opgerichte bende die in 2020 door het hooggerechtshof in Denemarken werd verboden, maar waar nog wel leden van actief zijn.

Wat het precieze doelwit was is niet bekend. Het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu zegt dat de Deense veiligheidsdiensten een aanval op burgers "namens Hamas" hebben verijdeld. De Israëlische geheime dienst Mossad zegt dat "Hamas-infrastructuur op Europese bodem" is blootgelegd. Israël spreekt van zeven aanhoudingen. Door andere betrokken landen is daarover nu niets gezegd.

Vroeg stadium

De Deense veiligheidsdienst meldt dat de verdachten in een vroeg stadium van het onderzoek zijn opgepakt. Die afweging is volgens een woordvoerder altijd een balans: langer wachten heeft het voordeel dat er meer bewijsmateriaal kan worden verzameld, maar kan ook een groter risico met zich meebrengen.

Tegenover het Deense persbureau Ritzau noemt premier Frederiksen de situatie "zeer ernstig". Op een persconferentie werd bekendgemaakt dat de politie vooral in Kopenhagen en rond Joodse locaties zichtbaarder aanwezig zal zijn. Vooralsnog is er volgens de Deense politie geen intentie om het dreigingsniveau te verhogen van niveau 4 naar 5.

Dreigingsniveau Nederland

In Nederland is twee dagen geleden het dreigingsniveau verhoogd van 3 (aanzienlijk) naar 4 (substantieel). Dat betekent dat er een reële kans is dat er een aanslag in Nederland plaatsvindt. Vier jaar geleden stond het dreigingsniveau in Nederland voor het laatst op 4.

Volgens de NCTV is een "optelsom van ontwikkelingen" de reden voor de verhoging. Factoren daarin zijn de oorlog tussen Hamas en Israël, koranverbrandingen in verschillende landen in Europa en de oproepen tot aanslagen van terroristische organisaties als IS en al-Qaida.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl