Komst flat is slecht nieuws voor 180 jaar oude molen: 'Grote verliezer'

13 december 2023 om 19:00 • Aangepast 22 december 2023 om 02:01
nl
Het ziet er beroerd uit voor molen ’t Nupke in Geldrop. De vier molenaars vechten al jaren tegen een vergunning die de gemeente verleende voor de bouw van een appartementencomplex in de buurt. Volgens de molenaars neemt het complex teveel wind weg. Maar de Raad van State heeft woensdag de vier molenaars buitenspel gezet. De bouw van het complex mag gewoon doorgaan.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

“Heel teleurstellend”, zegt molenaar Frans Tullemans, die ’t Nupke bestiert. De molen is 180 jaar oud en moet goed kunnen draaien om heel te blijven. Door de komst van het 15 meter hoge appartementencomplex in de buurt gaat de wind rond de molen flink veranderen, denkt Tullemans. “Het ziet er nu beroerd uit voor de molenaars, maar de molen is de grote verliezer.”

De Raad van State heeft geoordeeld dat de molenaars geen belanghebbende zijn in de zaak. De gemeente Geldrop-Mierlo was de eigenaar toen de vergunning werd verleend. “Geldrop heeft haar eigendom tekort gedaan”, zegt Tullemans.

"We moeten gaan nadenken over de toekomst."

De molenaars maakten bezwaar tegen de vergunning en stapten met een beheersovereenkomst naar de rechter. In eerste instantie wonnen ze bij de rechtbank, maar de Raad van State zet nu een streep door de uitspraak. Het hoogste bestuursorgaan vindt dat de molenaars 'onvoldoende direct belang' hebben. "De Raad van State heeft zich dus niet gebogen over de gevolgen van de windbelemmering, maar heeft alleen gekeken naar ons als belanghebbende", zegt Tullemans.

Daarmee zijn alle opties voor de molenaars uitgespeeld. “We moeten met zijn allen gaan nadenken over onze toekomst”, zegt Tullemans. “Je gaat op een gegeven moment niet aan een dood paard zitten trekken.” Volgens hem gaat de nieuwbouw slechte wind veroorzaken rond de molen. “Ik ben ook bang dat de gemeente het als een vrijbrief gaat zien om nog meer nieuwbouw toe te staan in de omgeving.”

"Proberen met man en macht de molen overeind te houden."

Toch wil Tullemans er niet meteen uitstappen. “We zullen proberen met man en macht om deze molen overeind te houden. Maar het zal weer een stuk moeilijker worden. Ik heb geen idee wat de bouwers van de flat gaan doen, maar ze zullen er wel snel mee willen beginnen.” De molen elektrisch te laten draaien is een optie, maar dat is voor veel molenaars moeilijk te slikken.

De Geldropse molen is niet de enige die last heeft van een veranderende omgeving en dus 'slechte wind'. De omgeving van veel molens staat onder druk. Door nieuwbouwprojecten of oprukkend groen hebben 49 van de 126 molens in onze provincie een slechte omgeving, staat in een rapport van de Molenstichting Noord-Brabant. De wind rondom de molen is soms te weinig of dan weer juist teveel en vaak ook nog eens te vlagerig.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Deze molens hebben last van 'slechte wind' en dat komt door nieuwbouw

Molens in gevaar: 'Minder draaien of met een motor moet ook kunnen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!