RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Wilders wil eerdere uitspraken niet terugnemen: 'Ik moet helemaal niets'

Wilders in het debat over het verslag van verkenner Plasterk. Beeld © ANP

PVV-leider Geert Wilders weigert uitspraken terug te nemen om aan te tonen dat hij premierwaardig is. Dat zei Wilders in het Tweede Kamerdebat over het eindverslag van verkenner Ronald Plasterk. Van terugkijken en afstand nemen wil hij niets weten. "Dat ga ik niet doen. Ik moet helemaal niks."

Onder anderen Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek hield Wilders meerdere uitspraken voor die hem volgens haar ongeloofwaardig maken als premier. Ze vroeg hem om excuses.

Tuig van de richel

Het ging haar onder meer om de term 'kopvoddentaks', ofwel een belasting op hoofddoeken. Ook wilde zij excuses van Wilders om uitspraken dat journalisten 'tuig van de richel' zijn, dat hij sprak over 'D66-rechters', een 'nepparlement' en een 'Polenmeldpunt'.

De PVV-leider wil niet praten over wat hij in het verleden heeft gezegd. Wilders zegt dat hij als leider van de grootste partij nu een andere rol en een andere verantwoordelijkheid heeft. Van terugkijken en afstand nemen wil hij niets weten. "Dat ga ik niet doen. Ik moet helemaal niks." Bekijk de woordenwisseling in de Kamer hier:

Felle discussie tussen links en Wilders: 'Premier van alle Nederlanders? Een grote grap'

01:58

Hij wil ook moslims geruststellen dat zij niet het land worden uitgezet en dat hij dat ook nooit heeft bepleit. In 2014 liet Wilders zijn aanhangers scanderen dat zij 'minder Marokkanen' wilden en dat Wilders dat zou gaan 'regelen', iets waarvoor hij later werd veroordeeld.

Houding tegenover Rusland

Koekkoek vindt dat Wilders' uitspraken direct indruisen tegen de samenleving. Een premier dient daar volgens haar boven te staan.

Ook Volt en D66 vielen Wilders aan over zijn houding richting Rusland, die volgens de partijen de afgelopen jaren veel te vriendelijk is geweest. Rob Jetten (D66) vindt het niet kunnen dat Wilders zich in 2018 heeft vertoond met een Russisch vriendschapspeldje. Dat is volgens de liberale partijleider respectloos richting de nabestaanden van de MH17-ramp in 2014 en ook gezien het conflict destijds in Oost-Oekraïne.

PVV-leider
Lees ook:
PVV-leider Wilders draagt Plasterk voor als informateur

Als Wilders inderdaad premier wordt, dan 'bent u niet alleen de voorzitter van de ministerraad vrijdag', zegt Jetten. "Dan bent u ook de vertegenwoordiger van Nederland in het buitenland." De D66-leider heeft daar weinig vertrouwen in. Hij typeert Wilders als iemand 'die bevriend is met dictators en daar trots op is'.

Vals

"Dit is zo intrinsiek vals", zegt Wilders over deze laatste opmerking. Hij verdedigt dat hij het vriendschapsspeldje droeg toen hij in Rusland was om te proberen afspraken te maken over migratie, in het belang van Nederlanders. "Ik neem de grootste afstand van alles wat Poetin heeft gedaan."

Marieke Koekkoek (Volt) neemt daar geen genoegen mee. Ze haalt aan dat de Nederlandse verkiezingsuitslag werd gevierd op de Russische staatstelevisie en dat ook de pro-Russische Hongaarse premier Viktor Orbán enthousiast reageerde. "En de heer Wilders verkondigt dat het ontzettend duidelijk is dat hij de vijand is van Rusland, hoe werkt dat nou precies?"

Zijn
Lees ook:
Zijn de plannen van de PVV ongrondwettelijk? Dit zeggen experts erover