Selena Ali (archieffoto)

Geen straf voor vrouw die katje Lee meenam uit Peru, wel schuldig aan verbergen van het dier

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Selena Ali (26) uit Stabroek een opschorting gegeven voor het verbergen van het katje Lee, nadat er door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) beslag op was gelegd. De vrouw had de vrijspraak gevraagd, maar de rechtbank vond de feiten bewezen.

Selena Ali had het katje begin april 2020 meegebracht uit Peru, toen ze gerepatrieerd werd door de coronapandemie. Het FAVV had daar geen toestemming voor gegeven, omdat Peru een hoogrisicoland is voor hondsdolheid. Het dier werd er wel gevaccineerd tegen rabiës, maar bracht onvoldoende tijd door in quarantaine. 

Het FAVV nam de kater op 20 april 2020 in beslag op haar adres in Stabroek, maar het katje mocht wel bij haar blijven. Negen dagen later besliste het Agentschap dat Lee een spuitje moest krijgen. De vrouw verzette zich tegen die beslissing bij de Raad van State, maar ving bot. 

Ze kreeg tot 11 mei 2020 de tijd om het katje te laten inslapen, wat niet gebeurde. Het FAVV liet een dag later een huiszoeking uitvoeren, maar de kater werd er niet aangetroffen. Ali verklaarde daarover later dat ze Lee op de zolderruimte had verborgen, die moeilijk toegankelijk is. 

Feiten bewezen

Het FAVV daagde haar vervolgens voor de burgerlijke rechtbank en eiste een dwangsom van 5.000 euro per uur dat ze Lee niet wilde afstaan. De rechtbank besliste begin juni 2020 dat de beslissing van het FAVV om de kat te laten inslapen, onwettig was. Lee werd op 15 juni terug naar Peru gevlogen.

Na een nieuwe vaccinatie en wachtperiode mocht de kat in december 2020 legaal terugkeren naar België.  Ali betaalde het FAVV een administratieve boete van 1.600 euro en dacht dat de kous daarmee af was. Het FAVV diende echter klacht in omdat ze Lee verborgen had gehouden. De eigenares betwistte dat en vroeg daarom de vrijspraak. De rechtbank oordeelt nu dat de feiten bewezen zijn, maar dat ze geen straf krijgt. 

Meest gelezen