Terug naar de krant

Droomboter kiest eieren voor zijn geld en verandert naam onder druk zuivelkoepel

Leeslijst Nieuws

Zuiveltermen Room en boter zitten er niet in, dus de producent van het plantaardige smeersel verandert de naam om een rechtszaak te voorkomen.

Leeslijst

Droomboter wordt Droommm. De makers van het vetsmeersel passen de naam aan onder druk van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). De koepel van zuivelproducenten verzet zich tegen de naam Droomboter omdat de woorden room en boter wettelijk beschermd zijn.

De NZO stelt dat zuiveltermen zijn voorbehouden aan producten gemaakt van (koe)melk uit melkklieren. Mister Kitchen, de producent van het vetsmeersel, besloot het kort geding waarmee de NZO dreigde niet af te wachten. „We zijn een kleine onderneming. Als we proceskosten moeten betalen en de voorraad moeten vernietigen, komen we in de financiële problemen”, zegt Daan Faber, een van de drie eigenaren.

‘Verspilling voorkomen’

Mister Kitchen ontwerpt voedselproducten voor zijn eigen merk, die andere bedrijven produceren. Het is met 1,5 miljoen euro omzet uit voedingsproducten een relatief kleine partij in de supermarkt. Mister Kitchen hoopt met de NZO te kunnen afspreken dat de huidige voorraad Droomboter nog verkocht kan worden. „Ook om verspilling te voorkomen”, zegt Faber. Het bedrijf heeft nog 125.000 verpakkingen, waarvan 25.000 kuipjes gevuld in de distributiecentra liggen.

De naamsverandering gaat gepaard met een petitie van Mister Kitchen waarmee de ondertekenaars oproepen tot ‘zuivelvrijheid’. Ze verwachten niet dat de wetgeving die in de hele EU zuiveltermen beschermt snel zal worden afgeschaft. Daarom hopen ze dat zuivelorganisaties en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die toeziet op naleving van de wet, zuivelwoorden voor plantaardige producten door de vingers willen zien. „Een wet die zijn oorsprong heeft in het einde van de negentiende eeuw maakt het onnodig ingewikkeld om bij te dragen aan de verandering naar plantaardig voedsel”, aldus de petitie. Die overgang past bij het streven van de overheid dat Nederlanders in 2030 nog maar de helft van hun eiwit uit dierlijke voeding halen. Nu is dat nog bijna 60 procent.

Naast de NZO heeft ook de NVWA Mister Kitchen gewaarschuwd dat het bedrijf moet stoppen met de naam Droomboter. De Reclame Code Commissie (RCC) werkt nog aan een uitspraak naar aanleiding van een klacht van een particulier die de naam Droomboter misleidend en strijdig met de wet vindt. Eerder vond de RCC gebruik van de merknaam Roombeter door margarinemaker Blue Band niet misleidend. Een klacht van de NZO bij de RCC over het onwettelijke gebruik van zuiveltermen loopt nog.

De NZO vindt een naamsverandering een goed signaal voor andere merken. „Gebruik geen naam die geen recht doet aan je product”, zegt directeur Joep Rats. Hij sluit niet uit dat de NZO ook nog naar de rechter gaat om andere producenten aan te pakken.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 13 december 2023.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in