Anderhalf miljoen Wilders-kiezers kunnen geen ongelijk hebben (nrc.nl)


De gevestigde partijen moeten niet opgelucht adem halen, maar zichzelf opnieuw uitvinden, schrijft Joris Luyendijk. Luister naar kiezers die tegen immigratie en tegen Europa zijn. ...

door Tjeempie in Binnenland  ·  323 Reacties

  • 36
  • 2024x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

@299
Who cares. Als niet PVV'er word ik een beetje moe van al dat gebash. Ze hebben niet gewonnen, prima toch ? Verder ben je generaliserend bezig door alle PVV aanhangers over dezelfde kam te scheren, in dat opzicht ben je niet veel beter dan de partij zelf.

17
301 johnny87

Het gaat goed de gevestige politiek correcte orde kan de PVV en 1.5 Nederlanders die deze partij steunen gewoon negeren, wat inhouud dat de PVV alleen nog maar meer zal groeien, IS terrorisme en vluchtelingen probleem liggen alweer op de loer . Rutte is over datum de D66 zal hem overwoekeren met pro asiel wetten de VVD valt in hetzelfde mes waaraan de PVDA is bezweken ...

13
302 HolyCrusade

Ironisch is wel dat de tweede partij van Nederland straks naast de meest gedecimeerde partij in de oppositie bankjes zit. De PVV schreeuw om minder PvdA is dus waarheid geworden. Niet dat Wilders dat geregeld heeft maar de uitkomst is daar.

Triest wel dat de tweede partij van Nederland niet gaat regeren. Niet dat de PVV kiezer dat niet wist toen deze een rondje kleurde voor een PVV kandidaat die via een A4'tje zeer duidelijk heeft gemaakt ongrondwettelijke punten wil realiseren. Dus ja, als je dergelijke partijen groot maakt is dat tamelijk zinloos en een verspilling van geld, tijd en Tweede Kamerzetels. Kennelijk is dat de wens van deze kiezers.

2
303 Hendrianus

Mensen van de PVV koesteren de hoop dat het ooit nog goed komt met dit land en hopen het te redden door hun stem te laten horen via de PVV . De rest van de partijen VVD D66 CDA..etc.. zijn grote doofpot partijen en worden gestuurd via Brussel dat zag je maar hoe angstig Brussel was tijdens de Verkiezingen in NL. De Democratie in Nederland is bijna dood. Rutte niet veel beter dan Erdogan... kijk hoe hij een referendum negeert het Oekraine referendum zoals een dictator dat ook zou doen.

15
304 HolyCrusade

Het corrupte kabinet Rutte III zet alle PVV stemmers in quad licht. Maar wij hier in Limburg
Zuid- Limburg sollen ons niet overgeven aan de verrotte partijen VVD CDA D66 en Groen-Lings.Wij kunnen niet wachten dat dit kabinet snel weer valt da de PVV in de tweede kamer geen motie meer steunen sol in het voorde van all de rijke tweeverdiener en werkgevers.Ik / wij blijven uit Limburg achter de PVV staat.

11
305 Gunther

@305 je laat niet met je sollen? Nou Rutte zal wel enorm onder de indruk zijn.

5
306 Utrecht_83

* Verwijderd door de redactie *

307 Raffa

Ongelijk in wat?

"Wilders is niet het probleem. Het probleem is dat anderhalf miljoen kiezers met hun stem uitdrukken dat zij het vertrouwen kwijt zijn in de gevestigde politieke partijen. Ongetwijfeld kiezen alle racisten Wilders. Maar dit wil niet zeggen dat alle Wilderskiezers racisten zijn."

Dat klopt inderdaad wel. Ook al ben ik zelf geen Wilders stemmer.

0
308 manpower

@305 Begin een eigen soevereine staat en noem het Wildersstan ofzo. Succes ermee! (Y)

5
309 tripomatic

het is wel fijn dat ze hier hun eigen post plekje hebben. een gezamenlijke jankplek.

2
310 info

Natuurlijk kunnen anderhalf miljoen mensen het mis hebben. De geschiedenis leert ons dat hele volksstammen gemanipuleerd kunnen worden.

1
311 Quetzalcoatl

@310

Welkom.

0
312 Doram

@3 "....Het gaat om de werkelijkheid, 'men' gaat nu gewoon door op het doodlopend spoor en dat zal geen vier jaar gaan duren vóór blijkt dat al die PVV stemmers, maar ook stemmers die op andere partijen als protest gestemd hebben, gelijk hadden....."

Maar de truc van de trans-nationale politieke elite is om de autochtone typische nationale bevolkingen geleidelijk (maar zo snel mogelijk) te vervangen door immigranten wereldwijd met stemrecht die geen of nauwelijks cultuur-historische binding zullen hebben met 'Nederland' en zullen functioneren als (zwevende/consumerende) 'wereldburger'....dan is de macht van de politieke elite onomkeerbaar gevestigd en kunnen dissidenten als Fortuyn, Trump of Wilders vroegtijdig gediskwalificeerd en uitgeschakeld worden....

4
313 CoolMemories

Kan wel zijn, maar hebben de achtenhalf miljoen die niet op de PVV gestemd hebben dan ongelijk?

0
314 oeioeioei

Natuurlijk kunnen 1,5 mln Wilders stemmers ongelijk hebben, net zo als 52% Brexit stemmers en 46% Trump stemmers.

1
315 oeioeioei

Ik ben het deze keer niet met Joris Luyendijk eens.

Wel op het punt dat een stem op Wilders een uiting van onvrede is,
wel dat die onvrede begrijpelijke en zinnige gronden heeft waar naar geluisterd moet worden,
wel dat daar iets aan gedaan moet worden.

Maar absoluut niet dat het stemmen op Wilders iets goeds teweeg zou kunnen brengen.
absoluut niet dat de mensen in Nederland wel zouden kunnen varen bij een PVV-regering.

Dan hadden deze mensen beter op de SP kunnen stemmen, ook tegen de EU, ook tegen teveel immigratie die ten koste van de mensen aan de "onderkant" van de maatschappij,
ten koste van vervreemding van de maatschappij.

Of zelf een andere partij oprichten.

Maar met iemand als Wilders aan het roer zou het echt niet beter geworden zijn,
die weinig meer doet dan "zondebokken",
temeer aangezien hij met zijn PVV-kamerleden voornamelijk neoliberaal stemt.

1
316 mijnvorigemeningwastochbeter

Anderhalf miljoen wilders kiezers hebben gekozen voor een facistisch partij --- wat zegt dat?

Dat er een groot potentieel voor het facisme is in NL ... en dat is een feit.

4
317 PeeVeeVeeNee

Wat lopen die PVVers toch te mekkeren, wanneer er een coalitie komt met 76 zetels dan zijn er meer dan 6 miljoen kiesgerechtigden die ergens anders op gestemd hebben of op hebben kunnen gestemd.

So what, de buit is verdeeld, accepteer je "situatie" en de volgende keer beter.

2
318 garriet

@304
"De Democratie in Nederland is bijna dood. Rutte niet veel beter dan Erdogan..."
Yep, we leven hier in een verschrikkelijke dictatuur. Al die rechters, journalisten en oppositieleden in de gevangenis. Als ik jou was zou ik snel emigreren.

0
319 Mrs. K

Vervolg #318

Daarbij is mijn mening dat de PVV de neoliberale agenda (VVD en ietwat D66) gemakkelijk maakt door stemmen in te pikken (ik benoem inpikken omdat de PVV nooit zal regeren, dat wordt niet toegelaten) van partijen die een bedreiging vormen voor de noeliberale agenda.

De PVV stemmer wordt misbruikt voor een agenda waar ze juist tegen zijn.

0
320 garriet

Ik stem altijd al Wilders en zal dat ook zo houden.
Dat geeft ook mij het recht van oppositie.

5
321 Wil je niet weten

Dat is niet de vraag. De PVV staat voor een bepaald soort onvrede dat er in het land heerst en dat is de reden waarom men op de PVV gaat stemmen. En de economische groei, die nu geclaimd wordt, wordt door hele grote groepen mensen niet gevoeld en blijven achter in de mindere buurten, zijn de bezuinigingen de laatste 4 jaar het hardst getroffen, zich vervreemd voelen en voelen hun situatie als uitzichtsloos. Ook links heeft zich van deze kiezers verweest, zoals het meedoen van de PvdA met het keiharde neoliberale beleid in het laatste kabinet. Socialistisch links zal zichzelf moeten beraden wat ze verkeerd hebben gedaan. SP kan niet scoren en levert in en de PvdA is gedecimeerd. Eerlijk gezegd zie ik dit links niet doen gezien dit links dogmatisch is vastgeroest. Terwijl aan het eco-linker spectrum zo een PvdD wel een stuk innovatiever en moderner is, maar milieu/duurzaamheid leeft niet bij potentiele PVV stemmers (ondanks het zeer belangrijk is) maar daar zal je ze zeker niet mee terugwinnen. Zeker een PvdD (waar ik zelf op gestemd heb) is toch meer een partij voor mensen met meer interlectuele bagage, die beseffen wat er aan de hand is en is zeker geen volkspartij. (Claimen ze ook niet.) - Ik denk dat de rechts georienteerde mensen met interlectuele bagage steeds meer over gaan lopen van de PVV naar de FvD. Hun programma heeft meer inhoud en is completer.

2
322 Nos Calan Gaeaf (s7p)

Nederland heeft met deze uitslag het recht verloren om te klagen over zaken als

- wat de zorg ons kost
- verdere uitbreiding van marktwerking en privatiseringen
- niet minder maar meer EU
- verdere ontmanteling werknemersrechten
- nog meer flexibilisering van de arbeidsmarkt inclusief makkelijker en goedkoper ontslaan
- verzwakking van de aanpak top inkomens
- nog meer lastenverhogingen
- verdere stijging huurprijzen en nog meer een rem op bouwen sociale huurwoningen
- verdere ontmanteling van sociale en maatschappelijke vangnetten
- meer macht van werkgevers en bedrijfsleven over werknemers
- definitief einde verdere verlaging van de gaswinning
- dalende koopkracht

Nederland heeft gekozen, het dient dan ook de komende jaren op de blaren te zitten die het zichzelf heeft aangedaan..... Kiezen voor partijen die primair verantwoordelijk zijn voor de huidige maatschappelijke onvrede, verlies aan vertrouwen in de politiek en doorgeschoten marktwerking weer de macht in handen geven is echt een goed idee.... question

2
323 Beowulf

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
elsemiek
Offtopic

@2681 Persoonlijker en kwetsender dan dàt, kun je mensen niet raken. "Dat is precies waar die gesjeesde. treiteraars op kicken , een hobby ma...

2 minuten geleden geplaatst door elsemiek

Bleke Betty
Stoomtrein in Efteling stopt met stomen om klimaatdoel te halen

Leuk, een minner op de feiten. ...

3 minuten geleden geplaatst door Bleke Betty

elsemiek
Offtopic

https://giphy.com/gifs/malibu-rum-malibu-pineapple-l0K4lO4ehLGUzqH84Zo ik zit 😀...

12 minuten geleden geplaatst door elsemiek

VBOH
Wilders houdt poot stijf: 'Geen kabinet als er geen stevig asielpakket komt' - NieuwRechts.nl

@88 Ja graag gedaan. Met een beetje inzet van beide kanten komen we mogelijk ets dichter bij elkaar. Alleen ik laat Wilders zijn poot stijf ho...

18 minuten geleden geplaatst door VBOH

Vageali6888
Oekraïne zet voor het eerst raketten met bereik van 300 km in, onlangs stiekem geleverd door VS

@12Stel je een Rus voor met een verrekijker op z'n uitkijktoren , die zag sinds 1991 de zwaarbewapende knokploeg van VS/Navo 1500 kilometer ...

18 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

21st Century Guy
Wilders houdt poot stijf: 'Geen kabinet als er geen stevig asielpakket komt' - NieuwRechts.nl

@87 Dat zou nog een mogelijkheid kunnen zijn voor iemand uit zo'n land, maar ik zal eerlijk zijn , ik zou eerder kijken in christelijke, joodse ...

26 minuten geleden geplaatst door 21st Century Guy

Bop
Wilders houdt poot stijf: 'Geen kabinet als er geen stevig asielpakket komt' - NieuwRechts.nl

@86 Het is inderdaad een vreselijk groot probleem. Ik heb helaas ook geen pasklare oplossing. Maar ik weet wel dat ook Wilders geen bruikbare o...

26 minuten geleden geplaatst door Bop

Defcte burger
Naar festival, de vlag uithangen, of wandelen langs het strand: wat betekent vrijheid voor jou?

Het mooiste en indrukwekkende gevoel van mijn vrijheidsbeleving was en is nog steeds , het moment dat ik de man en zijn gezin kon bedanken dat...

26 minuten geleden geplaatst door Defcte burger

21st Century Guy
Vanaf het schoolplein stuurden twee Rotterdammers een megadrugsimperium aan

Wat een ellende richten die crazy ass drugs dealers en gebruikers aan, je zou ze collectief permanent willen opsluiten....

30 minuten geleden geplaatst door 21st Century Guy

NK. App
Xvideos CamIncestmoviesBest Nsfw TwitterFree Downloads PornAlyssa ReeceAsian Porn BlondeJoshi Ochi 2Grace OnlyfansTube Porn VideoHardcore DicksuckingXxx Com Hd DownloadXnxx SelfieNude In PubllicTyler Saint MassagePornô Cine PrivêLeah_mifsudHookuphtoshotMaribeth Monroe NudeJav Father In LawShort Hair PornPakistani Porn WebsitesDreammoviesBlow Job SleepingFored Gay PornPov Gianna MichaelsCeleberty Nude VideosNatile LustSexxy.jaimieKiara KnightChennai Sex MovieTayte HansonPuku NakuR/titsFilm Pornographique JaponaisIndiapronTight Teen AnalJoslyn JamesBryce Adams PornFuta HenatiCid XxxHot Teen FuckHot Full Hd PornPorn Of Kareena KapoorRamon CubanFree Desi SexMariahcarey PornTaliban PornYdaughter PornSexy Adult MoviesBlacksonblondes.comNegras CojiendoAlinity TitsKrystal Boyd CreampieSexy Movie Full Hd VideoJapan School Bus SexJenna Jameson LesbianFat Bootie PornPorn Bazzers FreeCelebroty NudesTop PornstarasRailey TvLisa Guerrero NudeAlyson TylerImaizumin Chi Wa Douyara Gal No Tamariba Ni Natteru RashiiPorn SmallerRachael Cavalli OnlyfansAnya Taylor-joy NudeKloe Kardashion NudeBaggyaltiffAmruta Subhash NudeMagic Movs PornHeadscissor PornPorn DinotubeF95zoner90's PornosKafka Star Rail HentaiEbomy Bbw PornFarrah Abtaham PornHand JobhubFuq RubeKelly Reilly NudePrincess Peach HentaiBest Blow JobWife Sharing CaptionsBest Indian Xxx MoviesPornos Con Mi TioMost Popular HentaisXvideos AfricaDonporno GratisShinobu Kocho PornDakotapornDesi Hot Girl XxxPornvidieosReddit Nsfw CelebsPorntubes DownloadKelly Overton NudeBeautiful Asian Nude WomenBengali Bf Bengali Bf Bengali BfChudai Hindi MoviePron Porn VideosReddit Thigh HighsThe HentaisLetddoitLive NudeTamil Latest XxxNude Beach BlowjobZorras PornGlory Hole Swallow VideosBest Adult SitesXxx Family Sex VideoDreamcamSexy PoPornstar VideosTwinks DaddySexvidivoMs RaqualBlacked Porn HdPorn Anime AnalAggressive XxxHd Porn ViideoHentai TwitterChristina ModelBhabhi Naked PhotoHot Indian Porn DownloadVideoporno De TravestisHarem HentaiAnime Breast ExpansionCogiendo A Mi MamáFemdom CbtBrutal Ball BustingBest Porn Site RedditCuckold SotriesPornic GamesTushyrswFrench Kiss VideoJulie Cash Sex VideoMobioe Porn GamesRequiem For A Dream Ass To AssMiranda Cosgeove NudeGinger PawgNithya Ram HotEmily CheereSex Vedio HindiBhabhi Porn MoviesIndian JabardastiNo Mercy PornSnap SextingSuny Leone's XxxTs Porn VideosBest Erotic Movies