'Asielopvang kan heel goed gaan met duidelijke afspraken en goede begeleiding'

© Gemeente Vijfheerenlanden
Vijfheerenlanden - De opvang van asielzoekers kan heel goed gaan als er duidelijke afspraken worden gemaakt en er goede begeleiding is. Dat betoogt burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden vandaag in een ingezonden brief in de Volkskrant.
Volgens de burgemeester kijken te veel gemeenten ongemakkelijk de andere kant op als hen wordt gevraagd om te helpen bij de opvangcrisis in Ter Apel. Maar volgens Fröhlich zijn daar geen 'moed en ballen' voor nodig.
Als voorbeeld noemt hij zijn eigen gemeente, waar twee keer een crisisnoodopvanglocatie voor asielzoekers werd opgezet: in Lexmond en in Kedichem. Het leidde volgens hem tot buitengewoon heftige reacties van omwonenden. "De eerste bewonersbijeenkomsten vielen dan ook niet mee", schrijft hij in de Volkskrant.

Adviezen

Volgens de burgemeester is het belangrijk om duidelijkheid te geven, te doen wat je belooft en de zorgen van omwonenden serieus te nemen. Daarnaast helpt het volgens hem ook om een zogenoemde sleutelgroep samen te stellen van omwonenden, ondernemers en opiniemakers, waarbij ook de grootste criticasters worden uitgenodigd.
"Hoor eventuele klachten en vragen aan en ga er direct mee aan de slag. Deze bijeenkomsten doen de eerste weken een aanslag op de agenda, maar helpen het vertrouwen zeer. Na enige tijd komt de groep vanzelf tot de conclusie dat de frequentie lager kan."
Volgens Fröhlich kunnen kritische omwonenden van een eerdere opvang ook ingezet worden als ambassadeur bij een nieuwe locatie. Daarnaast is het belangrijk om inwoners compensatie aan te bieden, zodat de opvang voor bewoners ook een positieve kant heeft.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.