RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Politici lachen om naam PVV'er Mooiman: 'Niet echt volwassen'

Jeremy Mooiman (PVV) tijdens zijn beëdiging als lid van de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Je zou het misschien niet verwachten in een ruimte vol volksvertegenwoordigers, maar toch werd een Kamerlid gisteren bij de beëdiging uitgelachen om zijn achternaam. Toen PVV'er Jeremy Mooiman opgeroepen werd om zijn eed af te leggen klonk er geschater in de zaal. Hoeveel impact heeft het hebben van een opvallende naam op je leven? "Voor sommige mensen is het traumatisch."

Er klonk gisteren hard gelach in de Tweede Kamer toen Mooiman aan de beurt was bij de beëdiging. "Je zou denken dat ze in de Tweede Kamer volwassener zijn dan dat", zegt naamdeskundige Maarten van der Meer. Toch begrijpt hij het wel. "Het was vooral lachwekkend door de manier waarop zijn naam werd gezegd. Alsof het een uitroep was in plaats van een naam." 

In het filmpje hieronder kun je het moment terugzien.

Er zijn in het verleden wel vaker opvallende namen voorbijgekomen in de politiek. Neem VVD-wethouder Paul Slettenhaar en CDA-politicus Sietske Poepjes. Eerste Kamerlid Tiny Kox heeft vooral in het buitenland de lachers op zijn hand.

Impact

112Vandaag-verslaggever Michiel Fukking weet hoe het voelt. Hij wordt al zijn leven lang uitgelachen om zijn achternaam. "Ik zit nog ff 112 vandaag te kijken en I can't: 'Hier is Michiel Fukking met het verhaal'", schrijft iemand op X. Een ander zegt: "Het programma 112 heeft een verslaggever die de naam Michiel Fukking draagt. Die zal het lastig hebben in het leven." 

Zo'n zwaar leven vindt Michiel Fukking het zelf niet. "Ik lach gewoon mee. Ik vind het 'fukking' grappig, zeg ik dan."

Zijn naam komt uit de Achterhoek, waar Michiel ook woont. "Daar is de achternaam heel normaal, niemand heeft me er daar ooit op aangesproken. De naam is ontstaan op boerderij De Fukkert in Aalten. Dat is uiteindelijk verbasterd tot Fukking." 

Aandacht

Pas toen hij op andere plekken kwam, merkte hij dat zijn naam opviel. "Toen ik op vakantie was in New York en bij aankomst mijn paspoort moest laten zien, ging die eerst even rond voordat ik hem terugkreeg", vertelt Michiel.

Kind
Lees ook:
Kind mag met terugwerkende kracht dubbele achternaam krijgen

Ook het aanmaken van een facebookaccount ging niet vlekkeloos. "Ik kreeg ik de melding: je moet je echte naam opgeven. Uiteindelijk moest ik een foto van mijn ID-kaart aanleveren om echt zo te mogen heten op het platform." 

Toch baalt Michiel niet van zijn naam. "Sterker nog, ik ben er trots op. Er zijn niet zoveel Fukkings. En er is niemand die mijn achternaam ooit vergeet." 

Achternaam aanpassen

Sommige mensen balen daarentegen wel erg van hun naam, weet naamdeskundige Maarten van der Meer. "Je kunt je voorstellen dat het niet fijn is om Pik, Pooier, Kloot of Poepjes te heten. Dat soort namen zijn in het verleden ook aangepast."

Opvallende achternamen

Andere opvallende achternamen die in Nederland voorkomen:

  • Geilvoet
  • Naaktgeboren
  • Beffers
  • Nattekaas
  • Aars

Je achternaam veranderen is niet eenvoudig. "Het moet via het ministerie van Justitie, per koninklijk besluit. Daarvoor moet je documentatie aanleveren. En het kost ook nog eens 850 euro."

Toch vinden sommige mensen het de moeite waard. "Je ziet aan het moment met Mooiman hoeveel iemand er last van kan hebben. Als zelfs Tweede Kamerleden zich niet kunnen inhouden bij zoiets, is dat wel een probleem. Voor sommige mensen is zoiets traumatisch."

Trots

Michiel Fukking zou nooit overwegen zijn naam te veranderen. "Ik ben dit jaar vader geworden, en ik ben heel trots dat ik mijn dochter deze achternaam heb kunnen meegeven."