GGD-rapport over azc Ter Apel: vuile toiletten en ongereinigde matrassen

Het GGD-rapport over Ter Apel
Het GGD-rapport over Ter Apel © Bewerking: RTV Noord
Methadongebruik, slechte hygiëne, overvolle afvalbakken en vieze matrassen in wachtruimtes. Het zijn allemaal problemen waar mensen in het azc in Ter Apel tegenaan lopen. Dat blijkt uit een recent GGD-rapport dat in handen is van EenVandaag.
'Dit brengt de nodige risico's met zich mee voor de gezondheid. Ik heb dat zondag aanschouwd en ik word daar verdrietig van', zegt de burgemeester van Westerwolde, Jaap Velema.

Onderlinge spanningen

Op zijn verzoek heeft de GGD Groningen afgelopen zondagavond het aanmeldcentrum bezocht, in gezelschap van Velema zelf.
Inspecteurs troffen in de wachtruimtes van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), waar een deel van de asielzoekers in het overvolle Ter Apel noodgedwongen moet overnachten, onder meer volle afvalbakken, vuile toiletten en ongereinigde matrassen aan. Ook is er geen mogelijkheid om kleding te wassen en drogen, schrijven ze in hun rapport.

Drank en drugs

In het GGD-verslag is te lezen dat veel alleenstaande mannen methadon gebruiken. 'Wat onderlinge spanningen kan geven', zo schrijft GGD Groningen.
Onder de huidige omstandigheden, door het stagneren van de doorstroom, is de groep van Noord-Afrikaanse methadongebruikers toegenomen, volgens Velema. 'Een groot deel van deze jongens gebruikt drugs en drank.'

Ziekte

Uit het rapport blijkt verder dat asielzoekers bij aankomst niet zijn gescreend op ziekte door artsen en niet op tuberculose door de GGD. 'Dit gebeurt pas nadat de vreemdeling als asielzoeker is ingeschreven.' Volgens de GGD geeft het dicht op elkaar verblijven van de mensen en de weinige sanitaire voorzieningen risico op ziekte.
De inspecteurs adviseren het COA om de sanitaire ruimtes beter schoon te maken, de matrassen dagelijks te reinigen en met spoed het riool van een van de toiletten te herstellen.

Vluchtelingenkamp Moria

Het is niet voor het eerst dat alarm wordt geslagen over de omstandigheden in Ter Apel. Vorig jaar augustus meldde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd dat er een groot risico was op het uitbreken van infectieziekten vanwege het gebrek aan hygiëne op het terrein. Artsen zonder Grenzen opende toen een hulppost bij het azc. Het was de eerste keer dat de hulporganisatie in Nederland actief was. Het team vergeleek de situatie in Ter Apel destijds met het Griekse vluchtelingenkamp Moria.