In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Oudste inwoner van Nederland Heleen Mackenbach (110) overleden

De oudste inwoner van Nederland, Heleen Mackenbach, is op 110-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt. De Rotterdamse stierf na een kort ziekbed, meldt Rijnmond.

Heleen Mackenbach werd geboren op 29 december 1912 in Rotterdam en is daar altijd blijven wonen. Ze was in haar werkende leven lerares op de Fatimaschool in Rotterdam-Schiebroek.

Zus

Mackenbach was de oudste in een gezin van vijf kinderen. Haar drie broers en haar zus zijn al eerder overleden. Ze had geen kinderen en heeft altijd samengewoond met haar zus Diny, die 99 jaar oud is geworden.

Mackenbach werd vorig jaar juni de oudste inwoner van Nederland, nadat Ebeltje Boekema-Hut overleed. Ook zij werd 110 jaar oud. Het is nog niet duidelijk wie nu de oudste Nederlander is.

Wetenschap

De oudste inwoner van Nederland ooit (voor zover bekend) was Hendrikje van Andel, zij is 115 jaar geworden en overleed in 2005.

Van Andel stelde haar lichaam beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek en na haar overlijden bleek dat haar hersenen vergelijkbaar waren met die van een 60-jarige. Daarmee werd bewezen dat degeneratie van de hersenen geen ouderdomskwaal is, maar een aparte ziekte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl