Sylvana Simons laat Bij1 achter met financiële strop

Sylvana Simons.© ANP/HH

Waar Bij1-leider en -oprichter Sylvana Simons dinsdag nog onder luid applaus de Tweede Kamer verliet, laat ze haar partij achter met een financiële strop. Uit een brief van demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) blijkt dat er ruim een ton belastinggeld moet worden terugbetaald.

Redactie

„Ik betreur het dat Bij1 niet in staat is gebleken om tijdig formeel de juiste verantwoordingsstukken aan te leveren”, zegt De Jonge. Bij1 blijkt meermaals om opheldering te zijn gevraagd. „Aan Bij1 is na aanlevering van de stukken die ook de Ctfpp heeft ontvangen, nogmaals de gelegenheid geboden om de geconstateerde gebreken te herstellen”, aldus De Jonge. De Ctfpp is de commissie die de jaarstukken controleert.

Betalingsregeling

Een goedkeurende accountantsverklaring voor de politieke partij is inmiddels ingediend, maar dat blijkt lang niet genoeg. „Een goedkeurende verklaring voor het wetenschappelijk instituut, de politieke jongerenorganisatie en de buitenlandinstelling is niet aangeleverd”, aldus De Jonge. „De verantwoording voor de neveninstellingen is daarmee onvoldoende gebleken.”

De definitieve hoogte van de subsidie voor Bij1 kan niet worden vastgesteld. Die subsidie wordt vooruitbetaald, waardoor de partij belastinggeld schuldig is aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er zal dus moeten worden terugbetaald om dat te herstellen, blijkt uit de brief. „Dit betekent dat mijn ministerie 127.840,29 euro gaat terugvorderen van Bij1. Vanwege de omvang van het bedrag wordt de partij in de gelegenheid gesteld een betalingsregeling te treffen.”

(De Telegraaf)