RECHTSZAAK

Chileense prostituee 14 jaar cel in voor 'weerzinwekkende' dood, demonstratie bij rechtbank

Demonstratie bij rechtbank na uitspraak over Chileense prostituee
Demonstratie bij rechtbank na uitspraak over Chileense prostituee © Rijnmond
De rechter in Dordrecht heeft veertien jaar cel opgelegd voor het doden van de 36-jarige Danny in Rotterdam-Hoogvliet. Het slachtoffer had op de dag voor kerst in 2022 een prostituee besteld en die bracht hem met 214 messteken om het leven.
De verdachte, de 32-jarige Daniela D. uit Chili, heeft gezegd dat zij uit zelfverdediging had gehandeld. Zij zou zijn aangevallen door Danny die op haar kwam liggen, had zijn mes afgepakt en vervolgens gestoken. De man zou door het lint zijn gegaan na het slikken van een hallucinerende pil. De rechter noemt dit scenario niet aannemelijk.
De rechter wijst op het grote aantal steekwonden, dat niet past bij zelfverdediging. Uit het sporenpatroon van de bloedspatten blijkt verder dat de steekwonden niet zijn toegebracht door iemand die op de grond ligt. Het bloed zat namelijk vrij hoog op de muren. Tenslotte blijkt uit toxicologisch onderzoek niet dat het slachtoffer een hallucinerende pil had geslikt.

Motief

De rechter neemt het Daniela D. kwalijk dat zij geen duidelijkheid heeft gegeven over het motief. “U heeft op niets ontziende, gruwelijke wijze letsel toegebracht. Het is daarbij weerzinwekkend dat u het slachtoffer ook na de dood nog heeft gestoken.” De patholoog stelde vast dat zij in de penis van de man heeft gesneden. Ook had zij letsel toegebracht in diens ogen en oren.
Daniela D. is een transseksueel die is geboren als man Zij heeft meerdere operaties achter de rug maar nog wel een penis. Bij de rechtbank in Dordrecht werd dinsdag gedemonstreerd door een klein groepje vrouwen. Zij hadden spandoeken bij zich met als teksten: ‘Geen man in het vrouwengevang’ en ‘Geen pik in de vrouwenlik’.

'Eens een man, altijd een man'

Organisator Caroline Franssen: “Deze man hoort niet in een vrouwengevangenis, ook niet als je eruit ziet als een vrouw en nepborsten hebt laten aanmeten. Eens een man, altijd een man. Wij kunnen als mensen niet van geslacht veranderen, wat je ook fantaseert. Het is een geestelijk probleem. Dit is ook nog eens een ontzettend gevaarlijke man die naar een mannengevangenis moet.”
Daniela D. was zelf niet naar de rechtbank gekomen om het vonnis aan te horen. Haar advocaat Stephanie Kegreisz: “Bij de plaatsing in de Penitentiaire Inrichting is de Nederlandse wet- en regelgeving in acht genomen. In haar paspoort staat dat zij vrouw is. Als je haar in een mannengevangenis plaatst, denk ik dat je een schending hebt van de mensenrechten.”

Transgender gedetineerden zelf slachtoffer

Uit recent Nederlands onderzoek blijkt dat er nog weinig zicht is op het aantal transgender gedetineerden en hoe zij worden behandeld. Het lijkt te gaan om een gering aantal, al wordt aangenomen dat transgender personen hun identiteit bewust geheim kunnen houden.
In de praktijk lijken de meesten te worden ondergebracht op een afdeling voor extra zorg, maar dat is vooral om hen te beschermen tegen andere gedetineerden. Met name uit internationaal onderzoek blijkt dat transgender personen in gevangenissen zelf regelmatig slachtoffer worden van pesterijen, uitsluiting en misbruik.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl