Sultan Al Jaber (midden), voorzitter van de klimaattop COP28 in de Verenigde Arabische Emiraten. (01/12/23)
Volledig scherm
Sultan Al Jaber (midden), voorzitter van de klimaattop COP28 in de Verenigde Arabische Emiraten. (01/12/23) © Photo News

Organisator klimaattop COP28 schrapt “uitstap uit fossiele brandstoffen” in samenvatting van eerste dagen

UpdateIn de samenvatting van de eerste dagen van COP28, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties (VN) in Dubai, spreken Verenigde Arabische Emiraten (VAE) niet langer van een uitstap uit fossiele brandstoffen, maar van een vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen. De VAE, die COP28 voorzitten, maken in de tekst ook geen vermelding van de tientallen toespraken van wereldleiders die wel nadrukkelijk om een uitstap gevraagd hebben.

124 reacties

  • Ludo Hermans

    5 maanden geleden
    Onze regering heeft geen eigendomsbewijs van de zon, die is van iederéén! We hebben recht op zonnepanelen aan kostprijs, zonder inmenging van je weet wel! Weg met fossiele ellende! Politici houden het redden van de wereld tegen!
  • Ruiz Hoyo Rebecca

    5 maanden geleden
    technologie gaat ons niet redden. wat ons gaat redden is een mentaliteitsshift en op kleinere voet leven. Zuinig doen en onze middelen efficient gebruiken zodat we meer overhoiden voor belangrijke dingen in het leven.
  • Nick Nearmel

    5 maanden geleden
    Fossiele brandstof “bannen” kan zomaar niet, zolang geen betaalbare, duurzame en milieu-beschermende oplossingen bij de productie van alternatieven gevonden zijn. Benzineauto is er ook niet (“proper” en relatief gunstig) op 15 jaar gekomen. En het gaat hier niet enkel over autos! (PS: wat willen wij hier in EU uitstoot op 0 brengen wanneer China en USA de gigantische vervuilers blijven!?!?)
  • Michel Jacobs

    5 maanden geleden
    Niemand met enig inzicht neemt die soap nog serieus . Het is nu wel overduidelijk dat dit gewoon de zoveelste businessmeeting was van de industrie.Ik vind De Croo een heel goeie premier, maar hij was er beter weggebleven.Nu ontstond een imago van plat opportunisme door de eigen industrie te promoten tijdens zijn toespraak.Dat was gezien de omstandigheden niet echt slim
  • Christine Laevers

    5 maanden geleden
    Waar zijn de klimaatbeurzen die duurzame technologieën en toepassingen voor iedereen toegankelijk maken ? De landen die daarin investeren, hebben er een nieuwe economische branche bij. De vraag wordt alleen maar groter. De zandzakjes en dijken zijn voorbij gestreefd. Waar zijn de biogascentrales; we hebben toch afval te veel ? Welke boom groeit snel, geeft veel loof (CO2), geeft hout dat niet gedroogd moet worden en eindeloos kan geknot worden ? De es. Eerst een pest, nu ga ik die planten.