Binnenland
KRO-NCRV

Boswachters zien grote problemen in Nederland: 'Natuur staat aan alle kanten onder druk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boswachters zien grote problemen in Nederland: 'Natuur staat aan alle kanten onder druk'

De Nederlandse bossen hebben het zwaar, vertellen boswachters aan De Telegraaf. Drugsafval wordt gedumpt, wildhandelaren stropen, mensen laten hun afval achter en er is veel (muziek)overlast. Bovendien heeft de boswachter de middelen niet om dit te handhaven. En dat gaat ten koste van onze bossen. "De natuur staat aan alle kanten onder druk", zegt boswachter Bart Zwiers bij Spraakmakers.

Stand.nl: We moeten onze bossen beter beschermen

Beloftes

"Aandacht voor de natuur is kei- en keihard nodig", aldus Zwiers. De boswachter beweert dat er door de politiek alsmaar beloftes worden gemaakt, maar echt beleid blijft uit. "Het wordt tijd voor actie om de natuur vooraan te zetten. We hebben het allemaal nodig. We hebben natuur nodig om te overleven", stelt hij.

Uitvoering

Hoewel er weleens beleid wordt gemaakt voor de komende periode, is Zwiers van mening dat er niet naar de lange termijn gekeken wordt. "We zetten allemaal stippen op de horizon, maar de uitvoering blijft achter. Er moet beleid komen voor de komende 40 of 50 jaar", aldus de boswachter. "De politiek moet zich aan zijn woord gaan houden."

Handhaving

Daarnaast is de politie steeds meer weggetrokken uit de buitengebieden en richting steden getrokken. Hierdoor is handhaving voor boswachters nog lastiger. "Hou je aan de regels, die zijn er niet voor niets", reageert boswachter Chris Rost. Hij pleit echter niet voor extra borden waarop die regels beschreven zijn. "Het gaat om bewustzijn", vindt Rost. "Mensen moeten met veel meer respect door de bossen gaan in Nederland", vindt zanger Tim Knol, tevens organisator van De Wandelclub. "Nederlanders zijn wat dat betreft asociaal geworden."

Bushcraft

Niet iedereen is het ermee eens. "Elke vierkante centimeter van het bos moet gebruikt kunnen worden, niet alleen de voetpaden", vindt beller Allan Koops. René Nauta is bushcrafter, wat inhoudt dat je de bossen ingaat en daar ziet te overleven. "In Nederland staat er bij de ingang van een bos wat er allemaal niet mag. In Nederland is het uniek dat je na middernacht niet meer het bos in mag", zegt Nauta. "Het slaat altijd weer door."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie