Translate

maandag 4 december 2023

Lijmplanken zijn gruwelijke vangmiddelen vaak gebruikt om muizen te vangen maar vogels sterven ook een pijnlijke dood wanneer ze vastzitten op een dikke laag lijm ( video)



NOG ALTIJD TE VEEL DIEREN DUPE VAN LIJMVALLEN

Nog altijd zijn dieren te vaak slachtoffer van lijmplanken. De Dierenbescherming pleit al jaren voor het stoppen van de verkoop van dit gruwelijke vangmiddel. Over of men zonder ontheffing lijmplanken mag gebruiken om dieren te vangen, bestaat nog altijd veel onduidelijkheid. Het ministerie van LNV zoekt dit momenteel uit. De verkoop is hoe dan ook toegestaan en daardoor worden deze nare vallen nog te vaak gebruikt. Met alle gevolgen van dien…

Nog altijd te veel dieren dupe van lijmvallen

Voor nu lijkt het erop dat er binnenshuis geen vergunning nodig is, maar dat het gebruik van lijmplankjes buiten verboden is, behalve voor het vangen en detecteren van insecten. Helaas blijven vogels en andere kleine dieren hier ook aan plakken.

EKSTERS IN HET NAUW

Bij onze Wildopvang Krommenie kwam deze week een ekster binnen die muurvast zat aan een plakstrip. En hij was niet de enige, want voor zijn soortgenootje werd deze strip fataal. De veren zijn nog te zien. De vogel die het wel overleefde en die bij ons binnenkwam zit voorlopig nog in onze opvang: “Met veel moeite (en talkpoeder) plakt de ekster nu niet meer. Na een paar dagen bijkomen, moeten we hem nog wassen. Daarna wachten we af tot zijn nieuwe armpennen zijn doorgegroeid voordat hij weer losgelaten kan worden,” zegt Nina Schouten, locatie beheerder Wildopvang Krommenie.

ZEER DIERONVRIENDELIJKE VANGMETHODE

Ook veel van onze dierenambulances komen geregeld dieren tegen die de dupe zijn van plakstrips of lijmplanken. Helaas redden ze het vaak niet. Een dergelijke lijmval is meestal een ‘plankje’ van bijvoorbeeld karton waarop een dikke plaklaag zit. Veelal bedoeld voor het vangen van muizen die in het najaar warmere plekjes zoeken, zoals in huizen. Het dier dat vast komt te zitten in deze gruwelijke lijmlaag, sterft dan een langzame en pijnlijke dood.

Al eerder haalden ook onze collega’s van Dierenambulance Midden-Nederland een ekster van een lijmplank af.

ALTERNATIEVEN

Het gebruik van lijmvallen is in veel andere landen verboden. Zo staat er in het Verenigd Koninkrijk zelfs een gevangenisstraf op het zonder ontheffing vangen van knaagdieren met lijmvallen. In landen als Nieuw-Zeeland, Ierland en India mogen lijmvallen ook niet zomaar worden ingezet. En in Vlaanderen werken ze aan een wetswijziging waardoor het gebruik van lijm voor ratten en muizen verboden wordt. Daar kan Nederland een voorbeeld aan nemen! De Dierenbescherming vindt het bedroevend dat men nog altijd gebruikmaakt van lijmvallen. Het veroorzaakt veel dierenleed en stress. Wij richten ons dan ook liever op preventie dan op bestrijding. Wat kun je doen om muizen en andere dieren te vermijden in de woning?

DIERVRIENDELIJK MUIZEN EN RATTEN WEREN

Door: Marlijn de Jager-Gerhardt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten