Pages

Subscribe Twitter

maandag 4 december 2023

Wel of geen warmtepomp?

Gasprijs naar laagste niveau sinds begin 2022, kopte het AD op 29 november. De gasprijzen zijn al geruime tijd dalende. Voor een deel van de huiseigenaren lijkt hierdoor de noodzaak om te verduurzamen minder aanwezig. Veel consumenten zullen zich nog een keer achter de oren krabben of de investering in een warmtepomp wel loont.

Wel of geen warmtepomp: het is aan de consument om zelf de best passende keuze te maken. Maar het is niet verstandig om je te laten leiden door de dagkoersen op de energiemarkt. Kijk je naar een periode van 5 of 10 jaar, dan is er geen reden is om aan te nemen dat de gasprijs structureel zal dalen. Sterker nog: een hogere gasprijs ligt meer voor de hand.

Gemiddeld wordt met een hybride warmtepomp zo’n 70 procent gas bespaard. Stel dat consumenten volgend jaar daadwerkelijk zouden gaan profiteren van de lagere gasprijs bij een gelijkblijvende stroomprijs, dan zou de netto-besparing lager uitvallen. Maar dit is een theoretische rekensom: voorlopig ga je als consument meer betalen voor gas, zoals blijkt uit de recente tariefverhogingen van energieleveranciers.

Of en wanneer ook consumenten gaan meeprofiteren van de prijsdalingen op de wereldmarkt is niet te zeggen. Bovendien kunnen grotere of kleinere crises van het ene op het andere moment weer roet in het eten gooien.

De dagkoersen op de energiemarkt zijn dus geen goede raadgever als het gaat om wel of niet investeren in maatregelen die gas besparen. Daarnaast is voor veel mensen ook de CO2-besparing een reden om door te pakken. Consumenten die kiezen voor een hybride warmtepomp hebben een extra voordeel. Zij verwarmen namelijk altijd op de meest economische manier: het systeem switcht automatisch tussen de elektrische warmtepomp en de cv-ketel op gas, op basis van het voordeligste tarief.

0 reacties:

Een reactie posten