OUD EN NIEUW

Hier mag je wél of juist geen vuurwerk afsteken met oud en nieuw

Vuurwerk gezien vanaf de Vlaardingerdijk in Vlaardingen.
Vuurwerk gezien vanaf de Vlaardingerdijk in Vlaardingen. © MediaTV (archief)
Bijna overal in onze regio mag met de jaarwisseling gewoon vuurwerk worden afgestoken. Wel hebben tien gemeenten vuurwerkvrije zones, blijkt uit een inventarisatie van Rijnmond. In twee van de 23 gemeenten is het afsteken van vuurwerk tijdens oud en nieuw wél verboden: in Rotterdam en Schiedam.
Het overgrote deel van de gemeenten volgt de landelijke wet- en regelgeving rondom vuurwerk en voert om die reden geen afsteekverbod in. Volgens de Rijksoverheid mag vuurwerk alleen afgestoken worden tussen 31 december 18:00 uur en 1 januari 02:00 uur. Gemeenten kunnen wel zelf vuurwerkvrije zones instellen, waar afsteken dus niet mag. Ze geven dit bijvoorbeeld aan met borden in dat gebied of communiceren dit via sociale media en de gemeentewebsite.
Van de gemeenten die hebben gereageerd op vragen van Rijnmond, zijn er tien die geen verbod hebben, maar wel vuurwerkvrije zones invoeren tijdens de jaarwisseling. Die zijn bijvoorbeeld bij winkelcentra, ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Ook op plekken waar veel dieren zijn, zoals dierenpensions, kinderboerderijen of in natuurgebieden, is het in deze gemeenten verboden. De gemeente Albrandswaard geeft aan dit jaar ook vuurwerkvrije zones in te voeren, maar het college moet nog beslissen op welke plekken deze komen.

Vuurwerkverbod

Rotterdam en Schiedam gaan een stap verder en hebben in de hele gemeente een afsteekverbod van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Dat is dit jaar niet voor het eerst. Rotterdam en Schiedam laten op hun eigen websites weten dat zij op deze manier verstoringen van de openbare orde willen terugdringen en willen zorgen voor een veilige en gezellige jaarwisseling voor iedereen.
"De verwachting is dat het afsteekverbod er ook toe zal leiden dat er minder vuurwerk in omloop zal zijn. Met als gevolg minder overlast, schade, incidenten en letsel en dus ook minder druk op de hulpdiensten", aldus de gemeente Rotterdam.
Als het aan het Schiedamse college lag, zou er in deze gemeente ook geen vuurwerk verkocht mogen worden. Eerder werden de vergunningen van vuurwerkverkopers ingetrokken, maar ze stapten naar de rechter en wonnen. En dus mag er dit jaar gewoon vuurwerk verkocht worden in Schiedam.

Vuurwerkshows

Beide gemeenten waar een afsteekverbod geldt, bieden wel alternatieven aan. Zo wordt in Schiedam een vuurwerkshow in het centrum van de stad georganiseerd. In Rotterdam zijn het Nationale Vuurwerk en de kindervuurwerkshow bij de Erasmusbrug. Ook zijn er vuurwerkshows in Nesselande en in Hoek van Holland. En hoewel er in Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht wel vuurwerk afgestoken mag worden met de jaarwisseling, wordt er op het Drierivierenpunt tussen deze gemeenten ook al jaren een vuurwerkshow georganiseerd.
Vuurwerk bij de Erasmusbrug
Vuurwerk bij de Erasmusbrug © MediaTV

'Handhaving niet haalbaar'

Naast dat het grootste deel van de gemeenten in onze regio de landelijke richtlijnen volgt, geven sommige gemeenten ook specifiekere reden aan waarom daar geen vuurwerkverbod geldt. Hardinxveld-Giessendam en Voorne aan Zee laten weten dat het voor politie en boa's niet haalbaar is om een vuurwerkverbod of een vuurwerkvrije zone te handhaven. Ook Hendrik-Ido-Ambacht benoemt dit: "een vuurwerkverbod schept bepaalde verwachtingen in de handhaving, die lastig waar te maken zijn."
De gemeente Goeree-Overflakkee stelt dat uit ervaringen met vuurwerkverboden in andere gemeenten blijkt dat het instellen van een vuurwerkverbod niet per se leidt tot een merkbare afname van het afsteken van vuurwerk.
"In sommige gevallen kan de handhaving van een lokaal vuurwerkverbod zelfs het tegenovergestelde effect hebben, waarbij meer onveilige situaties ontstaan dan voorheen werd verwacht. Het is belangrijk om te erkennen dat het invoeren van een lokaal vuurwerkverbod niet automatisch een volledige oplossing biedt voor de veiligheidsproblemen", aldus Goeree-Overflakkee.

Vuurwerkslachtoffers

Het afsteken van vuurwerk leidt in ieder geval al meerdere jaren tot zorgen bij onder meer hulpdiensten. Arjen Littooij van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond riep na de afgelopen jaarwisseling nog op tot een verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk, omdat het nu te ongecontroleerd is. In plaats daarvan zouden er vuurwerkshows per gemeente of wijk moeten komen.
Ook de Rotterdamse oogarts Tjeerd de Faber pleit al langer voor een landelijk vuurwerkverbod. Het merendeel van de mensen die bij het Oogziekenhuis wordt binnengebracht tijdens oud en nieuw, is slachtoffer van legaal vuurwerk. "Dit krijg je als je vuurwerk weer toelaat", zei hij in januari tegen Rijnmond. "De Tweede Kamer moet nu ballen tonen en zeggen 'het is klaar', als je het mij vraagt."

Niet één beleid

Dat elke gemeente nu zijn eigen beleid voert, heeft niet de voorkeur van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). "Dat valt niet te handhaven en als dat wel het geval zou zijn, leidt het tot een onwenselijk waterbedeffect", aldus de VNG op haar eigen site. De vereniging benadrukt daarbij wel dat de lokale vuurwerkvrije zones, zoals bij ziekenhuizen, kinderboerderijen en verzorgingshuizen, wel van grote toegevoegde waarde zijn.
Is een landelijk vuurwerkverbod dan een beter idee? VNG noemt dat alleen een optie als dit ook te handhaven is. "Er moet op internationaal niveau afstemming over plaatsvinden. En productie, handel en bezit van illegaal, zwaar vuurwerk moet hard worden aangepakt." VNG vindt dat er snel een meerjarenperspectief moet komen vanuit het kabinet of en wanneer een verbod wordt ingevoerd, zodat dit voor iedereen duidelijk is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl