Waterschapsbelasting wordt volgend jaar flink duurder

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
REGIO - De waterschapsbelasting voor 2024 gaat in de hele regio flink omhoog. Dat blijkt uit de nieuwe tarieven die de verschillende hoogheemraadschappen in onze regio de afgelopen weken bekend hebben gemaakt. Sommige huishoudens gaan volgend jaar tot wel 38 procent meer belasting betalen. 'Droge voeten en voldoende schoon water zijn geen vanzelfsprekendheid meer. Niets doen is geen optie. Dan betalen toekomstige generaties de rekening. De rekening valt daardoor in 2024 hoger uit', zegt het Hoogheemraadschap van Rijnland.
Maar allereerst de vraag: waarom betalen we waterschapsbelasting? De hoogheemraadschappen zorgen ervoor dat het water in en rondom onze huizen veilig en leefbaar is. 'Dat doet het waterschap door elke dag aan stevige dijken en duinen te werken en te zorgen voor schoon, gezond en levend water', legt het Hoogheemraadschap van Delfland uit.
'Daarnaast regelen we het waterpeil en zuiveren we het rioolwater. En we passen ons gebied aan op de verwachte zeespiegelstijging, op lange periodes van droogte en op plotselinge wateroverlast', somt het schap verder op. 'Dat zijn dure werkzaamheden, die helaas steeds duurder worden. Om die werkzaamheden ieder jaar te kunnen betalen, heffen we waterschapsbelasting.'

Hoogheemraadschap van Delfland

Het hoogheemraadschap van Delfland, waar Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer onder vallen, liet vrijdag weten dat de waterschapsbelasting omhoog gaat. De stijging van de belasting varieert tussen de 5 procent en 9 procent.
'Het tarief is onder andere afhankelijk van de persoonlijke situatie van een inwoner of bedrijfseigenaar, de grootte van een huishouden en de waarde van een huis of bedrijfspand', legt het hoogheemraadschap uit. 'Een gezin met een eigen huis van 250.000 euro zal volgend jaar gemiddeld ruim 30 euro per jaar meer betalen. Een huurder betaalt ongeveer 20 euro jaar meer aan waterschapsbelasting bij Delfland.'
Hoogheemraad Peter Ouwendijk legt uit dat de stijgende belastingtarieven echt nodig zijn: 'We zien dat de waterkwaliteit in ons gebied meer en meer onder druk staat door intensief gebruik van het land. Ook komen er steeds meer stoffen in het water terecht die daar niet in horen. Daardoor wordt het moeilijker en dus duurder om ons water schoon, gezond en levend te houden.'

Hoogheemraadschap van Rijnland

In het Hoogheemraadschap van Rijnland wordt de waterschapsbelasting met gemiddeld 15 procent verhoogd. Hillegom, Lisse, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Zoeterwoude en delen van Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk en Nieuwkoop vallen onder dat gebied.
'De kosten afschuiven op toekomstige generaties past niet bij daadkrachtig financieel beleid', zegt hoogheemraad Jan de Vries. 'Dat betekent dat deze bestuursperiode de tarieven onvermijdelijk stijgen, ook vanwege de renteontwikkeling en de sterk gestegen kosten. Dat vinden we verantwoord gelet op de uitdagingen waar we in Rijnland voor staan.'
De Vries begrijpt dat deze tariefsverhoging voor veel inwoners en bedrijven een financiële tegenvaller is. 'De afgelopen jaren heeft Rijnland de tarieven laag gehouden door onder andere de reserves in te zetten. We zien de reserves afnemen en daarmee onze buffer voor het opvangen van risico’s. Dat moet je niet willen', legt hij uit. 'We kunnen ons werk alleen goed blijven uitvoeren als we een financieel gezonde organisatie zijn. En dat ben je als je voldoende reserves hebt.'

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Voor huishoudens en bedrijven in delen van Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard en Nieuwkoop, oftewel het gebied waar hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden actief is, gaat de belasting met ongeveer 7,5 procent omhoog. 'Hoeveel de verhoging precies is, hangt af van de persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld of iemand een woning huurt of in eigendom heeft of een agrarisch bedrijf heeft', voegt het hoogheemraadschap toe. 'In 2024 betaalt een gezin met kinderen en een eigen woning met een WOZ-waarde van 297.900 euro, 24 euro meer dan vorig jaar. Een gezin zonder eigen woning betaalt 18 euro meer dan vorig jaar', geeft het hoogheemraadschap als voorbeeld.
Ook volgens Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is deze belastingverhoging broodnodig. 'Zelfs in de meest optimistische scenario’s voorspelt het KNMI dat het klimaat blijft veranderen met een stijgende zeespiegel, hogere temperaturen, drogere zomers en nattere winters tot gevolg', zegt het hoogheemraadschap.
'Dit betekent dat Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden steeds meer werk moet verzetten om Midden-Nederland veilig te houden en om de hoeveelheid water zo goed mogelijk te reguleren', legt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden uit. 'Tegelijk met de toenemende opgaven, stijgen de kosten voor energie, materialen, rente en arbeid fors. Beide ontwikkelingen leiden tot hogere waterschapslasten', voegt de organisatie toe.

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

'We gaan de tarieven voor waterschapsbelasting in 2024 flink verhogen', laat ook het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, waar delen van Nieuwkoop onder vallen, weten. Met hoeveel procent de belasting gemiddeld omhoog gaat, vertelt het waterschap niet. Maar uit de rekenvoorbeelden die het hoogheemraadschap geeft, blijkt dat sommige huishoudens tot wel 38 procent meer belasting gaan betalen. Zo betaalt een gezin dat met twee kinderen in een koopwoning woont volgend jaar 11,10 euro meer per maand. En twee of meer personen die in een huurhuis wonen, gaan 10,14 euro extra belasting betalen.
Ook het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht laat weten dat de belasting volgend jaar toeneemt door onder andere hogere prijzen voor energie, grondstoffen en aannemers, door klimaatverandering en doordat de tarieven de afgelopen jaren bewust laag zijn gebleven. 'Het eerlijke verhaal is dat de tarieven tot nu toe te laag waren en er is daardoor te krap begroot. De reserves zijn bijna op', zegt Simon Deurloo, bestuurder van financiën.
'De verhoging is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat ruim 1,3 miljoen mensen hier veilig kunnen blijven wonen, werken en ontspannen met voldoende en schoon water', legt hij uit. 'Het waterschap moet weer financieel gezond worden. Alleen op die manier kunnen we de maatregelen betaalbaar houden die nodig zijn om ons gebied te beschermen tegen de klimaatverandering.'
Het Hoogheemraadschap van Schiebroek en de Krimpenerwaard, waar Gouda, Waddinxveen en Zuidplas en delen van de Krimpenerwaard onder vallen, heeft de belastingtarieven voor 2024 nog niet bekend gemaakt.