RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Lonen in de horeca stijgen komend jaar tot 12 procent

Horeca Beeld © ANP

Werknemers in de horeca kunnen een loonsverhoging van 8 tot 12 procent tegemoet zien. Ook wordt er voor het eerst een stagevergoeding vastgelegd in de nieuwe cao voor horecapersoneel.

Werkgevers en vakbonden in de horeca hebben hierover een akkoord gesloten, zo melden FNV Horeca, CNV Vakmensen en branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

De collectieve arbeidsovereenkomst moet per 1 januari in werking treden en geldt voor een jaar. De leden van de bonden mogen zich eerst nog over de inhoud uitspreken.

Meeste ervaring

Iedereen in de horeca gaat er volgens FNV-bestuurder Edwin Vlek op vooruit, maar de grootste loonstijgingen zijn voor de mensen met de meeste ervaring.  Deze groep mensen kreeg extra aandacht van de bonden, omdat ze niet profiteren van het stijgende minimumloon.

Werkgevers
Lees ook:
Werkgevers worstelen met hoger minimumloon: 'Ongekende stijging'

Hoewel veel horecaondernemers het volgens KHN-voorzitter Marijke Vuik zwaar hebben en door de alle gestegen kosten 'iedere euro drie keer moeten omdraaien', is de nieuwe cao nodig om de horeca aantrekkelijk te houden als werkgever.

Behalve hogere lonen, is er in de cao aandacht voor een betere werk-privébalans, onder meer door een grens te stellen aan het aantal uren dat mag worden overgewerkt. 

Ook is er een minimumvergoeding vastgelegd voor stagiairs van 350 euro bruto bij een volledige werkweek.

Biertje
Lees ook:
Biertje op terras flink duurder, prijzen stijgen misschien nog verder