"Queen Nikkolah" en Gentse schepen krijgen bedreigingen na commotie, alternatieve sinterklaasviering gaat door op geheime locatie 

In Gent krijgt schepen Hafsa El-Bazioui (Groen) bedreigingen in de nasleep van de commotie rond een alternatief sinterklaasfeest. Dat meldt Belga. "Ik ben geschrokken van de vele negatieve reacties", zegt de schepen. Gent kreeg kritiek omdat de stad, naast de traditionele intrede van de sint, ook een artieste had uitgenodigd die een performance zou geven in het stadhuis waarin een zwarte en vrouwelijke sint de hoofdrol speelt. De activiteit is intussen verplaatst naar een andere locatie. 

De komst van "Queen Nikkolah" naar het Gentse stadhuis lokte begin deze week hier en daar stevige reacties uit en die bleven niet allemaal binnen de grenzen van het aanvaardbare. Schepen Hafsa El-Bazioui werd, onder meer via sociale media, intussen bedreigd. "Ik ben erg geschrokken, we zouden dit niet normaal mogen vinden."

El-Bazioui benadrukt dat de alternatieve viering met een zwarte en vrouwelijke sintfiguur een extra initiatief was, bovenop de traditionele en geplande sinterklaasvieringen. "Er is een beeld ontstaan dat we de traditie zouden willen vervangen, dat klopt helemaal niet."

Verplaatst naar andere locatie

El-Bazioui zegt dat ze zich er niet bewust van was dat er zoveel commotie zou ontstaan over het feest. Ze wijst ook naar de lokale N-VA-afdeling die het initiatief op sociale media en tijdens de gemeenteraad 'woke' noemde."Queen Nikkolah" kwam eerder al naar Gent, ze was verschillende keren te gast in cultuurhuizen of bij jongerenwerkingen.

De schepen gaf eerder al toe dat het stadhuis als locatie misschien toch niet zo geschikt was. De komst van "Queen Nikkolah" is nu verplaatst naar een andere plek. Die blijft uit veiligheidsoverwegingen geheim. Ook de performer zelf zou immers al bedreigingen gekregen hebben. 

"Het feit dat er ruim 300 inschrijvingen zijn, toont dat er toch interesse is", stelt de schepen. Het is de bedoeling dat we de deelnemers een leuke dag bezorgen. De commotie lijkt me helemaal niet nodig. Het belangrijkste is dat kinderen kunnen genieten van het feest, met sinterklaas of "Queen Nikkolah". Ik begrijp dat daar inhoudelijke vragen over komen, die kunnen zeker. " 

Meest gelezen