Copyright FeatureChina 2023

Overrompeling van ziekenhuizen in China: "Ouders van zieke kinderen huren mobilhomes om op parking te slapen"

De ziekenhuizen in China worden overrompeld met zieke kinderen. Op sociale media zijn beelden te zien van overvolle wachtzalen waarin ouders hun matje uitrollen om de nacht door te brengen. "Een combinatie van virussen en bacteriën doet de ronde", legt correspondent Leen Vervaeke uit. "Maar bij de beelden moeten ook kanttekeningen geplaatst worden."

Beelden van overvolle ziekenhuizen. Ze doen ons denken aan een periode waar we liever niet meer te veel bij stilstaan. Maar in China is het opnieuw de harde realiteit: ziekenhuizen in het noorden van het land worden overrompeld door ouders en hun zieke kinderen.

"Op sociale media, maar ook bij officiële media, zie je best schrijnende beelden", vertelt China-correspondent Leen Vervaeke in "De ochtend" op Radio 1. "Het zijn beelden van enorm lange wachtrijen van ouders met kleine, zieke kindjes."

"Je ziet ook mensen die slaapmatjes uitrollen in de wachtzaal omdat ze niet tot bij een dokter geraken. Hier en daar zijn er zelfs ouders die mobilhomes huren en die voor het ziekenhuis parkeren om de nacht door te brengen zonder hun plaats in de wachtrij te verliezen."

BEKIJK - De ziekenhuizen in China lijken wel overvolle metrostations:

Videospeler inladen...

Combinatie van virussen

Vorige week vroeg de Wereldgezondheidsorganisatie om opheldering door China. Ze wou zo snel mogelijk meer informatie over "een onbekende nieuwe longontsteking" die mogelijk rondging. De bewoording deed meteen denken aan het begin van de covidpandemie.

"De Chinese autoriteiten hebben binnen de 24 uur informatie overhandigd. Het blijkt om een combinatie van bekende virussen en bacteriën te gaan. Die veroorzaken een enorme toeloop in ziekenhuizen en een stijging van de luchtwegenaandoeningen."

In China is dit nog maar de eerste winter zonder lockdowns vanwege covid

Leen Vervaeke, correspondent in China

De oorzaak van deze nieuwe uitbraak heeft wel een link met het coronavirus, vertelt Vervaeke. "In het grootste deel van de wereld liggen de coronamaatregelen al even achter ons, maar in China is dit nog maar de eerste winter zonder lockdowns."

"Nu zie je een toename van het aantal besmettingen, infecties en luchtweginfecties. Dat beeld zagen we ook in andere landen. In China kan het misschien iets ernstiger zijn, omdat de lockdowns hier veel strenger zijn toegepast en ook langer hebben geduurd." 

Kanttekeningen

Er zijn bovendien nog andere factoren die de overrompeling van de ziekenhuizen verklaren. "In China is er veel minder een systeem van huisartsen. Je hebt hier wijkgezondheidscentra, maar de kwaliteit van de zorg is daar erg laag en mensen gaan liever meteen naar het ziekenhuis."

"Hier zie je dus een overrompeling van ziekenhuizen. In België zou zich dat vertalen in een overrompeling van huisartsen. Daarnaast zijn er in China ook niet zo heel veel kinderziekenhuizen. Een stad als Beijing heeft meer dan 20 miljoen inwoners en maar een tiental kinderziekenhuizen."

Hier zie je een overrompeling van ziekenhuizen, in België zou het gaan om een overrompeling van huisartsen

Leen Vervaeke, correspondent in China

"En dan is er ook nog een enorm wantrouwen in de gezondheidszorg sinds de coronapandemie. Mensen hebben gemerkt dat ze niet altijd meteen hulp krijgen als ze ernstig ziek zijn, omdat de ziekenhuisbedden bezet zijn. Daardoor gaan ze nu sneller hulp zoeken, ook als het misschien nog niet nodig is."

BELUISTER - Het volledige gesprek met China-correspondent Leen Vervaeke in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen