Op weg naar Duitsland veroorzaakte Soestenaar twee ongelukken: 'Ik had daar niets te zoeken'

© Rens Hulman
Bathmen - De 32-jarige man uit Soest die in april vorig jaar een ernstig ongeluk veroorzaakte op de A1 bij Bathmen in Overijssel, is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een taakstraf van 240 uur. Ook mag hij drie jaar lang niet rijden. Doet hij dat wel, dan verdwijnt hij alsnog achter de tralies, meldt omroep RTV Oost.
De Soestenaar zegt zich niets van het ongeluk te kunnen herinneren. Het gebeurde volgens hem "in een totale black-out". Hij reed die nacht van Soest naar de Duitse plaats Schüttorf en veroorzaakte onderweg twee ongelukken. Bij het eerste ongeluk, in Bathmen, raakte een stel uit Zeeland zwaargewond. Waarom hij die ochtend naar Duitsland reed, weet de Soestenaar niet: "Ik had daar helemaal niets te zoeken".
Rond 07.00 uur 's ochtends ging het flink mis. De witte Range Rover waar de man in reed, haalde met hoge snelheid een zwart Opel-busje in. De Range Rover sneed het busje af en knalde vervolgens vol tegen de zijkant. Hierdoor sloeg het busje meerdere keren over de kop en belandde het in de berm. De twee Zeeuwse inzittenden raakten door het ongeluk ernstig gewond.
Uit onderzoek is gebleken dat de Range Rover 136 kilometer per uur heeft gereden. Na het ongeluk is de auto vervolgens doorgereden met een snelheid van 169 kilometer per uur.

Tweede ongeluk

De automobilist veroorzaakte even later, rond 10.00 uur, in Duitsland een tweede ongeluk. Hij bevestigt dat hij degene is geweest die op de bewuste dag en op dat tijdstip de betreffende Range Rover heeft bestuurd. Na het incident moest de man een blaastest doen, waarbij bleek dat hij een promillage had van 1,15 tijdens het ongeval in Duitsland. De Duitse politie nam het rijbewijs van de man in beslag en stuurde hem met een taxi terug naar Nederland. Ook in Duitsland kreeg hij een rijontzegging.
De man zegt dat hij pas wist dat hij een ongeluk had veroorzaakt op de A1 nadat hij werd gebeld door zijn verzekering. "Ik ontving een schademelding van mijn verzekering, dus ik dacht dat het over het ongeluk in Duitsland ging. Ik had geen idee dat ik ook op de A1 een ongeval had veroorzaakt", zei hij twee weken geleden op de zitting. Hij ging die nacht stappen om zijn verjaardag te vieren en werd rond twee uur 's nachts thuisgebracht.

Celstraf geëist

Dankzij het opsporingsprogramma Onder de Loep van RTV Oost is de politie uiteindelijk op het spoor van de verdachte gekomen. Nadat er tijdens een uitzending dashcambeelden van het busje werden vertoond, kwamen er tips binnen over de zaak. Door deze aanwijzingen is de witte Range Rover uiteindelijk aan het ongeval gekoppeld.
Het ongeval heeft "zeer ingrijpende gevolgen" veroorzaakt voor de slachtoffers, zo blijkt uit de uitspraak van het Openbaar Ministerie. Uit de slachtofferverklaring blijkt dat zij tot op de dag van vandaag nog "lichamelijke klachten en ernstige, deels blijvende, beperkingen ervaren" en dat "hoogstwaarschijnlijk de rest van hun leven de gevolgen blijven voelen". De rechtbank rekent de Soestenaar zijn handelen zwaar aan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.