Nieuws

Verbazing in Hardenberg over dringende oproep COA: "Wij doen hier ons stinkende best"

Maarten Offinga, burgemeester van Hardenberg
Maarten Offinga, burgemeester van Hardenberg © RTV Oost
Burgemeester Offinga van de gemeente Hardenberg schudt de aantallen zo uit zijn mouw: 750 mensen in een azc, 100 mensen in de crisisnoodopvang. En Hardenberg is ook nog eens bezig om 550 mensen uit Oekraïne een veilige plek te bieden. Hoe Hardenberg dan terecht komt op een lijst van 'weigergemeenten' van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is Offinga een raadsel.
"Ik ben nog niet gebeld door het COA, dus ik heb geen idee", zegt Offinga in een reactie op een bericht van RTV Oost. Dat verhaal heeft hij wel gelezen, maar waar de term weigergemeente vandaan komt in combinatie met Hardenberg, begrijpt Offinga niet.

Bijzondere tekst

"Ik vind het een beetje een bijzondere tekst, alsof wij een weigergemeente zijn. In Hardenberg doen we ons stinkende best om mensen die geen huis en haard hebben een veilige plek te geven. 750 mensen in een azc, honderd mensen in crisisnoodopvang. We zijn bezig met 550 mensen uit Oekraïne een veilige plek te geven. Mwoaah, ik noem Hardenberg in alle bescheidenheid geen weigergemeente. Hier wordt enorm hard gewerkt om mensen bed, brood en een veilig plekje te bieden."
Net onder de grens
Het COA wil geen mededelingen doen over de gemeenten die worden gebeld of al zijn gebeld. Maar uit een brief van het COA die gisteren is verstuurd, valt op te maken dat elke gemeente die onder de norm van dertig procent blijft aan de jas wordt getrokken.

Wie minder dan dertig procent van de taakstelling in 2023 heeft gehaald, kan vroeg of laat een telefoontje verwachten met het verzoek per direct huisvesting te regelen voor asielzoekers met een verblijfsvergunning. Hardenberg blijft met 29 procent net onder die norm.

Wettelijke taak

Hardenberg heeft met nog twee Overijsselse gemeenten een oproep gekregen omdat die gemeenten behoren tot een groep die zich niet of onvoldoende houden aan de wettelijke taak om statushouders te huisvesten. "Geen flauw idee", reageert Offinga op de vraag hoe het komt dat zijn gemeente op die lijst staat. "Ik ben niet gebeld, dus het verrast mij."
"In alle bescheidenheid, ik weet dat er enorm hard gewerkt wordt, dat veel mensen in de samenleving zich inzetten om vluchtelingen een plek te geven. We zijn altijd bezig om statushouders onderdak te geven. Dat doen we in goede samenwerking met de woningbouwvereniging. En waar dit nu vandaan komt, is voor mij een groot vraagteken."

Irritatie

Boos is hij er naar eigen zeggen niet over, maar in de stem van Offinga klinkt wel irritatie door. "Bel even van tevoren, want dan kun je het goede gesprek voeren. Ze hebben mij niet gebeld, dat had ik wel zo fatsoenlijk gevonden." Zelf heeft Offinga nog niet de neiging om de telefoon te pakken en het COA om uitleg te vragen, maar lang duurt dat niet meer. "Ik wacht vandaag af of ik gebeld word."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.