RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Meer dan helft kiezers GroenLinks-PvdA stemde niet op Timmermans

Frans Timmermans brengt zijn stem uit. Beeld © ANP

Frans Timmermans, lijsttrekker van GroenLinks-PvdA, heeft bij de Tweede Kamerverkiezingen vorige week minder dan de helft van de stemmen voor zijn partij gekregen. De meeste kiezers brachten een stem uit op mensen die lager op de lijst stonden. Dat is uitzonderlijk, bij vrijwel alle partijen is de lijsttrekker de grote stemmentrekker.

GroenLinks-PvdA heeft ruim 1,6 miljoen stemmen gekregen. Daarvan waren ongeveer 750.000 voor Timmermans, goed voor 46,2 procent van de stemmen. Dat betekent dat ongeveer 870.000 mensen op een andere kandidaat van GroenLinks-PvdA hebben gestemd. Zij kozen met name voor nummer twee Esmah Lahlah, nummer vijf Lisa Westerveld en nummer drie Jesse Klaver. Die komen allen vanuit GroenLinks in de fusiepartij.

De enige lijsttrekkers die een nog kleiner aandeel in de uitslag van hun partij hadden, zijn Daniël van Duijn (LEF - Voor de Nieuwe Generatie, 41,2 procent) en Edson Olf (BIJ1, 38,2 procent).

Bekijk hier wat Timmermans zelf denkt wat de oorzaak is: 

Timmermans reageert op laag aantal stemmen: 'Denk dat veel mensen voor een vrouw hebben gekozen'

01:10

PVV-leider Geert Wilders is de grootste stemmentrekker. Hij kreeg 91 procent van de PVV-stemmen. Pieter Omtzigt haalde 89,5 procent van de stemmen voor Nieuw Sociaal Contract. Van de mensen die SGP stemden, deed 86,9 procent dat op Chris Stoffer.

Ook Dilan Yeşilgöz (VVD), Lilian Marijnissen (SP) en Henri Bontenbal (CDA) kregen meer dan 80 procent van de stemmen op hun partij.