Stedendriehoek

Gerrit's vernielde kerstbomen worden ‘gewoon’ verkocht

Gerrits vernielde kerstbomen worden gerooid en in potten gestopt.
© Omroep Gelderland
WENUM-WIESEL - Hij dacht dat ze onverkoopbaar waren. De wanhoop was daarom groot bij kweker Gerrit Brinkman toen vandalen afgelopen zomer de toppen eraf knipten bij 6000 van zijn kerstbomen. Nu slaat die wanhoop om in jubelstemming: de kweker uit Wenum-Wiesel lijkt al zijn vernielde kerstbomen alsnog te slijten: “Blijkbaar kun je ook kerstbomen zonder piek verkopen.”
Zijn telefoon stond roodgloeiend nadat Gerrit afgelopen augustus geëmotioneerd zijn verhaal deed. “Zoveel mensen en kwekers uit binnen- en buitenland staken mij een hart onder de riem.” De situatie waarin hij was beland, bleek één grote nachtmerrie.
Tot twee keer toe wisten vandalen een veld vol met liefdevol opgekweekte kerstbomen te vernielen. Eerst door de toppen eruit te knippen. Daarna met gif. “Zeven jaar werk voor niks. De schade kan oplopen tot drie á vier ton”, zei hij toen.

Drukste dagen

Hoe anders hangt de vlag er nu bij. Tijdens Gerrits drukste dagen van het jaar, een maand voor kerst, is zijn stemming een stuk vrolijker. Eén voor één worden de toploze bomen van het land gehaald. Keurig in een pot. “Veel mensen boden aan een vernielde boom te kopen. Zo lief.”
's Avonds in het donker zie je toch niet dat er geen top in zit
Piet Terlouw, inwoner Nijverdal
Aanvankelijk stond Gerrits hoofd er niet naar om ‘losse’ bomen te verkopen. De kweker verkoopt normaliter alleen aan handelaren. Bovendien bood zijn hoofd slechts ruimte voor die ene prangende vraag: “Wie doet nu zoiets?”. Maar maanden later blijkt dat de kweker een paar goede deals heeft gesloten, óók met particulieren.

Buurten en straten

Meerdere buurten en straten gunnen de vernielde bomen een plekje, onder meer in Almelo, Hengelo en Nijverdal. “Wij zetten aan beide kanten van de weg kerstbomen neer”, zegt Piet Terlouw, bewoner van de Spijkerweg in Nijverdal waar 33 bomen komen te staan. “Wij doen er alleen verlichting in. ’s Avonds in het donker zie je toch niet dat er geen top in zit.”
Ook grotere partijen worden afgenomen. Zo verzon een gemeente uit Noord-Holland een ‘kerstig’ evenement, en neemt daarvoor een paarhonderd bomen af. Omroep Gelderland sprak met de organisator, maar die wil daarmee nu nog niet in de publiciteit treden.

Meer klanten

Hoe triest ook, de dramatische gebeurtenis legt de kweker geen windeieren: “Ik heb er uiteindelijk meer (zakelijke, red.) klanten door gekregen. Er zijn handelaren en tuincentra die wel 500 bomen afnemen. Die gaan ze voor me verkopen.”
Gerrit, die de vernielde bomen naar eigen zeggen tegen kostprijs verkocht, is ontroerd door de hartverwarmende reacties. Hij denkt uiteindelijk al zijn vernielde bomen te kunnen verkopen. “Dat is toch fantastisch. Wat mij is aangedaan wordt omgezet naar iets positiefs. Er blijken meer goede dan slechte mensen te zijn.”
Van zo'n zesduizend bomen is de top afgeknipt.
© Omroep Gelderland

Verdachten

Eind goed al goed? Nou, niet helemaal. Want mentaal heeft Gerrit het zwaar. Eén vraag blijft hem bezighouden: “Waarom doet iemand dit? Daar zit ik enorm mee. Dit doe je gewoon niet. Dit is criminaliteit van het niveau nul”.
De politie heeft nog geen verdachten aangehouden. Het onderzoek loopt nog. De politie verzoekt mensen met meer informatie over deze zaak contact op te nemen.
Eerder liet Gerrit weten de verdachten te zoeken in de relationele sfeer. “Een wraakactie.” Buurtbewoners zouden de vandalen op camera hebben vastgelegd. Daarom heeft de kweker goede hoop dat ze alsnog worden opgepakt. Hij roept de daders op: “Meld je gewoon. Dit heeft nu lang genoeg geduurd. Je bespaart jezelf een hoop ellende.”
Bekijk hier hoe Gerrits vernielde kerstbomen worden gerooid:
Gerrits vernielde kerstbomen zijn in trek