RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Spuitje dreigt voor 246 honden door Brits verbod bully XL

Een Amerikaanse bully, beeld ter illustratie. Beeld © iStock

Als een verbod op de Amerikaanse bully XL in Groot-Brittannië werkelijkheid wordt, betekent dat zeker 246 van deze honden zullen worden afgemaakt. Dat blijkt uit een rondgang van Sky News.

De Britse regering is van plan het hondenras te verbieden na een reeks aanvallen op mensen, die voor een aantal fataal afliep. "Het is duidelijk dat dit niet gaat om een handjevol slecht getrainde honden. Het is een gedragspatroon en zo kan het niet doorgaan", zei premier Rishi Sunak er in september over. 

Meer aanvallen

De hondensoort komt voort uit kruisingen met onder meer Amerikaanse bulldogs en Engelse bulldogs. Britse media melden dat het aantal hondenaanvallen de laatste jaren is toegenomen. Vooral kinderen werden het slachtoffer.

De minister van Binnenlandse Zaken noemt de hondensoort 'dodelijk gevaarlijk voor kinderen' en laat met spoed onderzoeken of ze dit ras kan verbieden. Na 31 december mag het dier niet meer legaal gehuisvest of verkocht worden. 

Bekijk ook: 'Je moet bully XL respect bijbrengen'

02:39
Britse hondentrainer over verboden bully XL: 'Je moet ze respect bijbrengen'

Eigenaren van de dieren mogen ze in het openbaar nog wel laten zien, mits gecastreerd, gemuilkorfd en aangelijnd. En ze hebben tot 1 februari de tijd om een ontheffing aan te vragen voor het bezitten van het ras.

Niet agressief

Momenteel leven er volgens Sky News zeker 246 bully XL-honden in opvangcentra. Als zij geen baasje vinden voor de honden, betekent dat dat de dieren moeten worden afgemaakt. 

Dierenwelzijnsorganisatie RSPCA zegt dat daar zeker 'ook gezonde dieren' bij zijn 'die geen agressief gedrag' vertonen. Verder wijst de organisatie erop dat het euthanaseren van zo'n hond een flinke kostenpost is: omgerekend zo'n 400 euro.

Onrust
Lees ook:
Onrust na aanval hond op Brits meisje: moet de bully XL verboden worden?

In het Verenigd Koninkrijk zijn momenteel vier hondenrassen verboden. Dat zijn de pitbullterriër, de Japanse tosa, de Dogo Argentinoen en de Fila Brasileiro.

De Amerikaanse bully XL zal daarbij komen. "Deze honden zijn gevaarlijk", zei premier Sunak erover. "Ik wil de bevolking verzekeren dat we al het nodige zullen doen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is."

Bekijk ook: Tiener ernstig gewond door aanval Amerikaanse bully-hond

01:14
Beelden van eerder dit jaar: hoe een Engelse tiener wordt aangevallen.