RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Zeldzaam: olifantentweeling geboren in natuurpark in Kenia

Moeder Alto met haar tweeling. Beeld © @gilbert_sabinga / Save the Elephants

Een olifant in een wildpark in Kenia is bevallen van een tweeling. Dat is bijzonder, want de kans dat een olifant een meerling krijgt is minder dan 1 procent. En als het al gebeurt, overlijdt vaak een van de kalfjes.

Moeder Alto beviel van een tweeling in het Samburu National Reserve, een nationaal park in Kenia. Natuurbeschermingsorganisatie Save the Elephants maakte het nieuws via Instagram bekend.

"Alto from the Clouds heeft ons verbaasd met haar eigen tweeling. Haar twee schattige vrouwenkalfjes zijn naar schatting een paar dagen oud en zijn deze week voor het eerst gespot door onderzoekers van het Samburu National Reserve", schrijft de organisatie. 

De tweede tweeling 

Hoe zeldzaam ook, het is al de tweede olifantentweeling die in het park ter wereld kwam. Twee jaar geleden werden een mannetjes- en een vrouwtjeskalf geboren. Het vrouwtje redde het niet omdat het destijds erg droog was in Noord-Kenia, waardoor het voor de olifanten moeilijk was om voedsel te vinden. 

Save the Elephants is optimistisch over de overlevingskansen van de nieuwe tweeling omdat het de afgelopen tijd wel veel geregend heeft en de moeder veel steun krijgt van de rest van de kudde. 

Het nieuws is in Kenia met blijdschap ontvangen, want de Afrikaanse olifant staat momenteel op de rode lijst van bedreigde diersoorten van de International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Momenteel leven er naar schatting van de Kenya Wildlife Service (KWS), een overheidsorganisatie in Kenia, ruim 36.000 olifanten in Kenia, begin jaren tachtig waren dat er nog 170.000. 

22 maanden 

De olifantenpopulatie in het land neemt volgens KWS inmiddels jaarlijks met ruim 5 procent toe. "Voortdurende monitoring heeft tot het succes geleid", zegt de organisatie tegen nieuwszender ABC News. 

Olifantenmoeder Alto heeft wel een tijdje op haar tweeling moeten wachten. De gemiddelde draagtijd van een Afrikaanse olifant is namelijk 22 maanden. 

 

Voor
Lees ook:
Voor tweede keer ooit Afrikaans olifantje geboren in Beekse Bergen