In hoeverre kunnen zelflerende computers straks ingewikkelde wetenschappelijke vraagstukken oplossen? En hoe gevaarlijk is dat?
Volledig scherm
PREMIUM
In hoeverre kunnen zelflerende computers straks ingewikkelde wetenschappelijke vraagstukken oplossen? En hoe gevaarlijk is dat? © Reuters

‘Supergeheim AI-project ‘Q*’ kan mensheid bedreigen’

OpenAI, het moederbedrijf van chatbot ChatGPT, werkt aan een supergeheim AI-project dat mogelijk de mensheid bedreigt, meldt persbureau Reuters donderdag. Het zou gaan om project ‘Q*’, een zelflerend rekenmodel dat - met behulp van genoeg rekenkracht - de menselijke intelligentie kan overtreffen. ,,Er gaan ongelukken gebeuren”, vreest een expert.

  1. Zal AI de mens domineren? En vier andere vragen van lezers over kunstmatige intelligentie
    Lezersvragen

    Zal AI de mens domineren? En vier andere vragen van lezers over kunstmati­ge intelligen­tie

    Kunstmatige intelligentie zorgt voor het eerst ooit dat computers geloofwaardig kunnen doordringen tot het hoofd en het hart van de gebruiker. De vrees is dat een AI straks bepaalt wat we stemmen of welke producten we kopen. Sterker nog: we kunnen er zelfs een band mee kweken. Waar ligt de grens en wie stelt die vast? Vragen van lezers over het nut en de risico's van AI-gebruik en antwoorden van technologieredacteur Edwin van der Aa.