AHMED ABOUTALEB

Aboutaleb over de PVV in het kabinet: ‘Ik verwacht geen dramatische koerswijziging’

Burgemeester Aboutaleb te gast in 'De Verdieping' bij Rijnmond
Burgemeester Aboutaleb te gast in 'De Verdieping' bij Rijnmond © Rijnmond
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam schoof vrijdagmiddag voor de laatste keer een uur lang aan in De Verdieping op Radio Rijnmond. Hij reageerde in het programma uitgebreid op de enorme winst van PVV bij de Tweede Kamerverkiezingen. Aboutaleb verwacht geen dramatische koerswijziging als de partij van Geert Wilders in het kabinet komt, zegt hij.
“Uiteraard zullen er accentwijzigingen zijn”, denkt Aboutaleb. “Maar ik zit er nuchter in. We zullen blijven strijden voor de Rotterdamse belangen. Of het nu het openbaar vervoer of de haven is.”

‘Nooit heeft Wilders mij ontvangen’

Dan zal er eerst contact met Wilders moeten komen. Aboutaleb vertelt dat de PVV-leider hem nog nooit als burgemeester van Rotterdam heeft ontvangen. Een ander PVV-Kamerlid deed dat wel: Harm Beertema, die ook een achtergrond in Rotterdam heeft. “Met wie ik goede gesprekken heb gehad, een competente man”, stipt Aboutaleb aan.
Luister hieronder naar het volledige interview met burgemeester Aboutaleb. De tekst gaat verder onder het fragment:
Aboutaleb werkte, voordat hij burgemeester van Rotterdam was, als staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag. In die periode (2007-2008) kreeg hij al met Wilders te maken.
“Ik had toen nog geen stap gezet en ik had van Wilders al een motie van wantrouwen aan mijn broek. Die motie hangt nu bij mij thuis op de werkkamer.” Aboutaleb nam er kennis van, maar hij vond het wel een vreemde gang van zaken. “Een motie van wantrouwen dien je tegen een bestuurder die bijvoorbeeld fout gehandeld heeft of blunders heeft begaan. Maar ik was nog kersvers beëdigd en ik had nog niks gedaan. Ik vond het lachwekkend.”
In het verleden liet Wilders zich wisselend uit over Aboutaleb, zo blikt de burgemeester van Rotterdam terug. “Soms was ik een held, maar dan zette hij op Twitter (nu X, red.) dat ik ontslagen moest worden.”
PVV-leider Geert Wilders
PVV-leider Geert Wilders © Phil Nijhuis
Toch doet Aboutaleb zeker de deur niet dicht voor Wilders. “Ik doe altijd zaken met iedereen die in Den Haag aan het roer is. Als hij aan de macht komt, in welke vorm dan ook, dan zal ik altijd de hand toereiken om met hem in gesprek te gaan. Als hij me uitnodigt, dan sta ik morgen bij Wilders op de stoep.”
Aboutaleb merkt op dat de verkiezingsuitslag veel emoties losmaakt. Ook bij hem in de stad. “Maar het is altijd ingewikkeld om Rotterdam bij elkaar te houden”, nuanceert hij. “Ik heb altijd ingeschat dat het aantal stemmers op de PVV in onze stad rond de 20 procent zou zijn. Nu is dat 22 procent. We moeten ook vaststellen dat 78 procent iets anders heeft gestemd. Die groep moet je ook niet vergeten.”
Daarom vindt Aboutaleb het belangrijk om in Rotterdam een verbindende rol in te nemen. “Ik denk dat het belangrijk is dat ik in elk geval het klimaat uitdraag dat, wat je ook hebt gestemd hebt, je niet meteen vijanden van elkaar bent. De mensen zijn niet allemaal racistisch. Dat is onjuist”, vindt de burgemeester

‘Energietransitie wordt de nieuwe economie’

Aboutaleb is wel bezorgd dat straks alle aandacht mogelijk uitgaat naar het platteland, in plaats van naar de grote stad. “Plattelandsgebieden hebben het zo slecht nog niet”, vindt de burgemeester. “Rotterdam heeft ook in de toekomst een aandeel uit de Rijkspotten nodig om de dingen de juiste richting in te sturen.”
Zo doelt Aboutaleb op de Energietransitie. “Daar hebben we beroepskrachten voor nodig. Read my lips: dat gaat gewoon door”, stipt hij aan. De PVV vindt Klimaat een minder belangrijk thema. Aboutaleb houdt Wilders en de PVV een spiegel voor: “Dat is gewoon de nieuwe economie. Je zit nu halverwege, dit ga je niet terugdraaien. Dat is mijn verwachting. Dat betekent dat er in goede beroepsopleidingen geïnvesteerd moet gaan worden. Het idee dat je dit met migranten gaat oplossen, gaat niet op. Die landen hebben hen zelf nodig. Los van de vraag of we hen welkom willen heten.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl