Nieuws

Alternatieve intocht Sinterklaas in Enter, mét Zwarte Pieten

Sinterklaas en een aantal van zijn Zwarte Pieten op een platte wagen.
Sinterklaas en een aantal van zijn Zwarte Pieten op een platte wagen. © RTV Oost
In Enter vond vanmiddag toch een intocht van Sinterklaas plaats, met traditionele Zwarte Pieten. Op het Dorpsplein en in de straten daaromheen stonden honderden mensen, die de Sint en zijn pieten een warm welkom gaven.
Meer dan een week geleden besloot het organisatiecomité dat bestaat uit Stichting Jong Nederland en de Enterse Ondernemers Vereniging (EOV) de intocht juist af te gelasten uit angst voor acties van Kick Out Zwarte Piet (KOZP).
De Sint werd onthaald door vele enthousiaste Enternaren. De intocht verliep gezellig. RTV Oost sprak telefonisch met een van de mensen die vermoedelijk betrokken is bij de organisatie van de alternatieve intocht. "Het is een mooie en gezellige intocht. Zoals het hoort", is alles wat hij wil vertellen. Op de vraag of hij betrokken is bij de intocht antwoord hij slechts met: "Mogelijk."
Bij de alternatieve intocht in Enter wordt Sinterklaas bijgestaan door traditioneel zwart geschminkte Pieten.
Bij de alternatieve intocht in Enter wordt Sinterklaas bijgestaan door traditioneel zwart geschminkte Pieten. © RTV Oost
Rob Homan is van het organisatiecomité dat ruim een week geleden de intocht in Enter afblies. Hij zei toen dat de intocht een feestelijk en leuk evenement voor kinderen moet zijn. “Gedoe en commotie en alles wat er dan bij komt, past hier niet bij." Homan wilde vandaag niet reageren op vragen van RTV Oost.
Enter liep uit voor de alternatieve intocht van Sinterklaas. Mét de traditionele Zwarte Pieten.
Enter loopt uit voor de alternatieve intocht van Sinterklaas en de traditionele Zwarte Pieten.
De alternatieve Sintintocht kwam voor burgemeester Doret Tichelaar niet helemaal als een verrassing. "We hoorden natuurlijk geluiden hierover." Ze benadrukt dat de intocht met de traditionele Zwarte Pieten niets te maken heeft met de normale intocht. "Dit was een spontane actie, die niet is aangemeld bij de gemeente. Er is ook geen vergunning voor gegeven."
Volgens Tichelaar is de intocht gemoedelijk verlopen. De beide boa's van de gemeente Wierden en een aantal agenten waren uit voorzorg aanwezig in Enter. "Zij hebben deze pro-Zwarte Piet bijeenkomst, zoals ik het beschouw, goed begeleid."

Ook Staphorst heeft toch Sinterklaasfeest

Ook in Staphorst werd een alternatief Sinterklaasfeest georganiseerd, nadat de officiële intocht was afgeblazen. Op het afgesloten terrein van het bedrijf Duntep werd door inwoners van Staphorst zelf een intocht georganiseerd, meldt de Meppeler Courant. Daar kwamen honderden kinderen op af, die met flyers op de hoogte waren gesteld van het feest. Tijd en locatie werden later bekendgemaakt, om te voorkomen dat het feest zou worden verstoord.
De Sint kwam met een aantal Zwarte Pieten aan bij het bedrijf, waarna in de bedrijfshal het feest verder werd gevierd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.