Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het is goed dat er nu voor de liberale normen en waarden van de Nederlanders wordt gedemonstreerd

  •  
25-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4143 keer bekeken
  •  
ANP-484543840

Sinds woensdag is dat helaas nodig.

Twee en een half miljoen mensen hebben op de racist Wilders gestemd. Dit land telde telde op 1 januari 2023 17.811.291 inwoners. Er is dus geen sprake van dat ons volk een enorme ruk naar rechts heeft gemaakt. Die indruk wordt wel gewekt door de aanhoudende overwinningskreten van extreem rechts en de luide echo daarvan in de media. Dit feestgedruis gaat gepaard met oproepen aan "links" om aan zelfreflectie te doen en zich eens wat aan te trekken van de volkswil.

Welke volkswil? Twee en een half miljoen volwassenen hebben er in het stemhokje blijk van gegeven dat zij een bloedhekel hebben aan "buitenlanders", democratie, kunst en cultuur. Dat voelt ondanks het feit dat de Nederlandse bevolking meer dan zeven keer groter is dan deze bende grofkoppen toch bedreigend aan. Ook is het slecht voor de reputatie van ons land over de grenzen. Daar zijn we nu niet meer het land van ASML en het Nationaal ballet, maar van Geert Wilders en eigen volk eerst.

Het is dan ook goed de fans van Wilders er continu op te wijzen dat zij in vergelijking met de rest met weinigen zijn en dat we door die grote bekken heen prikken om het maar eens net zo onbeholpen te formuleren als in hun kringen gebruikelijk is.

Dit gebeurt dezer dagen door grote demonstraties waarvan de deelnemers saamhorigheid, liefde, tolerantie en democratische gevoelens tot uiting brengen. Bovengenoemde grofkoppen schreeuwen nu dat "Links" tegen de verkiezingsuitslag protesteert. Dat is hun zoveelste leugen. Zij begrijpen nu eenmaal niet dat er behalve rancune en haat ook andere emoties bestaan. Dat je behalve ergens tegen ook ergens voor kunt zijn. 

Dezer dagen wordt er in Nederland gedemonstreerd vóór onze traditionele waarden en normen, zoals die hun neerslag vonden in de grondwet en zoals die elk jaar weer op de vierde mei weer centraal staan als wij de helden en heldinnen herdenken die er hun leven voor gaven.

Die demonstraties zijn niet tegen de verkiezingsuitslag. Die demonstraties zijn voor vrijheid en democratie. Die laten zien hoe de grote meerderheid van Nederland denkt. Tot nog toe hoefde je daar niet de straat voor op te gaan. Sinds woensdag wel. Het is van het grootste belang dat het echte Nederlandse geluid luid en duidelijk klinkt. Laat je niet overschreeuwen door een agressieve minderheid.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: branchevervaging in de milieubeweging?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.