RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Ilyasse zijn foto werd massaal gedeeld, dit is zijn verhaal

De foto van Ilyasse die viraal ging. Beeld © Ilyasse El Boujadayni

Het was oorspronkelijk als een grapje voor zijn vrienden en familie bedoeld, maar zijn foto ging al snel compleet viraal. De Leidse Ilyasse El Boujadayni plaatste woensdag bovenstaande foto online met daarboven de tekst 'Wachten op de exitpoll'. Eerst in een groepsapp, en daarna heel kort ook op Facebook. Toen ging het snel.

"Na vier minuten verwijderde ik hem weer van Facebook, maar na twee minuten was ie al door iemand gescreenshot." En vervolgens werd de foto flink gedeeld: Ilyasse wordt in zijn stad gisteren en vandaag zelfs op straat herkend. "Ik heb echt talloze reacties erop gekregen. Van hele positieve en saamhorige berichten tot helaas ook racistische, al vormt dat gelukkig wel een flinke minderheid", zegt Ilyasse.

Op zijn LinkedIn-pagina gaf hij al een eerste reactie. Tegenover RTL Nieuws zegt hij dat er bijna twee dagen na de exitpoll 'nuchter' in staat. "Nederland is groter dan een mogelijke premier Wilders. We hebben de Nederlandse wetgeving die ons land en ons als burgers beschermt. Dat zie ik ook in mijn omgeving, het is niet dat we nu ineens allemaal angstig zijn geworden."

'Ik ga nergens heen'

"We gaan wel zien wat er gaat gebeuren de komende tijd", zegt Ilyasse. "Ik ga nergens heen in ieder geval. Ik ben hier geboren, heb aan de UvA gestudeerd en werk nu bij de Universiteit Leiden. Ik zet me volledig in voor de samenleving en zal dat blijven doen."

"Maar toch", zegt Ilyasse, "de uitslag was wel duidelijk. 37 zetels is niet niks. Dat zoveel mensen stemmen voor de Partij voor de Vrijheid, terwijl die partij eigenlijk vrijheden wil inperken, dat snap ik niet zo goed. De post was oorspronkelijk bedoeld als een grapje onderling. Maar naarmate ik er meer over nadenk, is het wel met een grapje met een serieuze knipoog geworden."

"Ik voel me zowel Marokkaan als Nederlander. En er wordt van ons in Nederland als moslims verwacht dat we ons inzetten voor de maatschappij. Maar het is soms wel moeilijk om ons zo te profileren als er zo wordt gepolariseerd in de samenleving. Hoe meer ik aangesproken en gezien wordt als 'de ander', hoe moeilijker dat wordt."

In gesprek blijven

"Ik denk dat iedereen in zijn waarde moet worden gelaten." En met iedereen, bedoelt de jonge Leidenaar ook echt iedereen. "Wij als islamitische- of Marokkaanse Nederlanders. Maar ook de PVV-stemmer. Dat veel mensen zich niet uit durven te laten over dat ze PVV hebben gestemd, vind ik ook wel erg."

Ilyasse gaat namelijk graag met hen in gesprek. "Ik denk dat dat het beste is om te doen. En misschien ook wel onze plicht als moslims en als mensen. Als ik van collega's of buurtgenoten hoor dat ze op de PVV hebben gestemd, wil ik graag weten waarom. En ik hoop dan ook, als dat is om hun anti-islamstandpunten dat ik dat wellicht een klein beetje kan veranderen. We moeten in ieder geval open blijven staan voor dialoog."

Bekijk
Lees ook:
Bekijk hier de uitslag in jouw gemeente

"Ik hoor de afgelopen dagen dan vaak van mensen dat ze op hem hebben gestemd vanwege zijn mildere toon", vervolgt Ilyasse. "Dat hoor ik veel om mij heen en vind ik wel bijzonder. Die mensen vertellen me dan dat ze voorheen al vonden dat hij veel goede punten had, maar niet op hem wilden stemmen omdat hij zo extreem anti-islam was. En dat als hij dat nu toch weer oppakt, ze dan een volgende keer niet meer op hem stemmen."

Terugkomend op de post vertelt Ilyasse dat hij blij is dat zijn foto voor reacties en gesprekken heeft gezorgd. "Het was niet de bedoeling dat ie viraal ging, maar het heeft volgens mij wel bij sommige mensen tot nieuwe inzichten geleid. En dat is mooi."

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.