RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Entertainment

Kinderen Nasrdin Dchar na winst PVV bang dat ze 'weg moeten'

Nasrdin Dchar Beeld © ANP

Nasrdin Dchar (45) noemt het 'een verdrietige, treurige, pijnlijke, zwarte dag dat een extreemrechtse partij heeft gewonnen' bij de verkiezingen. De acteur zegt dit vrijdag in het NPO Radio 1-programma 'Nooit Meer Slapen'. "Het voelt als een nachtmerrie waar ik wakker uit moet worden. Ik vind het echt verschrikkelijk."

"Wat vertel je dan tegen je kinderen? Dat de politiek leider van de grootste partij daar inderdaad voor staat? Dat dit letterlijk in zijn programma staat? Hoe nuanceer je dat? Dit is de harde realiteit."

Nasrdin snapt dat veel kiezers de oude politiek zat zijn en zich zorgen maken over veel grote onderwerpen. "Ik ben het ook zat, we zijn het allemaal zat", stelt de acteur. "Maar dan ga je toch niet stemmen op een partij die mensen uitsluit? Ik heb donderdag zo veel berichten op socials gehad van mensen die zeggen: ik heb PVV gestemd, maar ik ben geen racist. Nee, maar je hebt wel op een racist gestemd. En niemand benoemt het. We hebben iets genormaliseerd dat never nooit genormaliseerd had mogen worden."

Nasrdin
Lees ook:
Nasrdin Dchar en Walid Benmbarek hebben hechte vriendschap door Mocromaffia: 'Bellen elke dag'

De Gouden Kalf-winnaar is geschokt als zijn kinderen hem eerder deze week vroegen of ze 'weg moeten'. Zijn dochter van 9 en zijn zoon van 7 stellen de vragen na een item in het NOS Jeugdjournaal over de standpunten van de PVV. "Ze hadden het over die stomme meneer die korans en moskeeën wil verbieden", vertelt hij geëmotioneerd. "Ik was me daar totaal niet van bewust, maar ze waren er helemaal van op de hoogte. Wat vertel je dan tegen je kinderen? Dat de politiek leider van de grootste partij daar inderdaad voor staat? Dat dit letterlijk in zijn programma staat? Hoe nuanceer je dat? Dit is de harde realiteit."

Nasrdin
Lees ook:
Nasrdin Dchar hoopt dat eerste boek 'iets met mensen doet': 'Holy shit'

Ergens zegt 'de activist in mij' dat Wilders het nu maar moet gaan laten zien, voegt de acteur daaraan toe: "Laat maar zien wat je voor elkaar krijgt, met je 'hoop'. Er is niets hoop aan zijn partij. Het is alleen maar: nee tegen klimaat, een streep door de NPO, een streep door de culturele sector. Allemaal onderbuik. En niets van zijn ideeën is doorberekend." En de meeste stemmers weten ook niet waar de partij eigenlijk voor staat, merkt hij. "Mensen hebben geen idee. 'Hij vindt dat de zorg anders moet!' Ja, dat vinden we allemaal."

Hoe kijken Willem-Alexander en Máxima naar de overwinning van Wilders?

05:25

Nasrdin presenteerde eerder deze week zijn biografie. Hierin vertelt de acteur dat hij al twintig jaar moet vechten tegen alle vooroordelen die er bestaan over Nederlanders met Marokkaanse wortels.

Omroep
Lees ook:
Omroep MAX-baas Jan Slagter wil in gesprek met Geert Wilders