112

Vrouw (76) geeft door babbeltruc zowel bankpas als sieraden mee aan 'koerier'

Bewoonster Ommoord fors gedupeerd door babbeltruc
Bewoonster Ommoord fors gedupeerd door babbeltruc © Bureau Rijnmond
Bij een babbeltruc is een 76-jarige vrouw uit Rotterdam-Ommoord flink opgelicht. Ze werd door de oplichter wijsgemaakt dat haar rekening is gehackt. Er zouden twee mannen bij haar in de buurt rijden, om haar geld te stelen. Zij heeft haar bankgegevens, bankpas en sieraden afgegeven aan de "koerier" die deze spullen zogenaamd kwam veiligstellen.
Op woensdag 6 september gaat de telefoon bij de 76-jarige bewoonster van een appartementencomplex op de Cordell Hullplaats in Rotterdam-Ommoord. Het is een onbekend persoon die belt met een anoniem nummer. "Diegene haalde de bekende trukendoos uit de kast", zegt Gijs van Nimwegen, woordvoerder van de politie. "Volgens de onbekende aan de telefoon was haar rekening gehackt en moest ze vooral aan de telefoon blijven."
De vrouw raakt in paniek, maar de zogenaamde bankmedewerker stelt haar gerust en belooft haar te helpen. "Ze heeft allemaal apps gedownload, ze heeft een hoop bankgegevens, waaronder haar pincode, gedeeld en aan die 'bankmedewerker' gegeven."

Sieraden

Aan de telefoon krijgt de vrouw te horen dat er een koerier langs komt om haar bankpas op te halen. Ook wordt verteld dat de politie aan de bank heeft doorgegeven dat er twee Noord-Afrikaanse mannen bij haar in de buurt rondrijden. En dat duo is boos omdat ze niet bij het geld van de vrouw kunnen komen. Dus is het raadzaam dat ze haar waardevolle spullen meegeeft aan een koerier die bij haar langskomt.
Na twee uur komt de koerier het appartementencomplex binnen, terwijl hij met zijn telefoon in zijn handen loopt. "Ze heeft op de koerier gewacht en toen haar bankpasje en sieraden aan hem afgegeven."

Springen van de eerste verdieping

De 'koerier' is duidelijk op de camerabeelden van het appartementencomplex te zien. Nadat hij het pakketje van de vrouw in ontvangst heeft genomen, is er iets bijzonders op de beelden te zien. Blijkbaar wil de verdachte niet terug via de hal, zoals hij ook binnenkwam, en checkt of hij van de eerste verdieping naar beneden kan springen. Terwijl hij over de reling klimt, bedenkt hij zich en besluit hij het toch niet te doen. Hij snelt de trap af en rent naar buiten over straat.
De politie is nog steeds op zoek naar de verdachte. Het is een slanke man met een donkere huidskleur. Hij is tussen de 30 en 35 jaar oud. Zijn lengte wordt geschat op 1 meter 70. Hij heeft gemillimeterd donker haar. De oplichter draagt een driekwart spijkerbroek, een zwart T-shirt en donkere schoenen. "Deze man hoort achter slot en grendel", zegt Van Nimwegen. "Help ons om hem daar te krijgen. Veel oude mensen blijven slachtoffer worden van dit soort babbeltrucs en door dit soort oplichters te pakken kunnen we dat voorkomen."
Bel met de Opsporingstiplijn op 0800-6070. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl