TWEEDE KAMER 2023

Burgemeester Aboutaleb: 'Het slechtste wat je kunt doen is PVV-stemmers als racisten wegzetten'

Burgemeester Aboutaleb: 'Het slechtste wat je kunt doen is PVV-stemmers als racisten wegzetten'
Burgemeester Aboutaleb: 'Het slechtste wat je kunt doen is PVV-stemmers als racisten wegzetten' © Rijnmond
De dag na de verkiezingswinst van de PVV spreekt Rijnmond burgemeester Ahmed Aboutaleb in Ahoy waar de voorkeursstemmen worden geteld. In Rotterdam nam het kleinste aantal inwoners van Nederland de moeite om te gaan stemmen: het opkomstpercentage was met ruim 64% het laagst. De PVV werd ook hier de grootste. In Rotterdam is naar schatting 13% van de inwoners moslim*, net als burgemeester Aboutaleb zelf.

Burgemeester Aboutaleb, hoe heeft u vannacht geslapen?

“Ik heb eigenlijk goed geslapen. Ik lag om een uur of twee in bed nadat ik de Rotterdamse uitslag binnen had gekregen. Ik was zo moe dat ik eigenlijk gewoon in slaap viel.”

Is het een felicitatie waard dat de PVV in Rotterdam, maar ook landelijk, de grootste is geworden?

“Het is misschien een cliché, maar democratie is echt een feest. En je hoort als democraat, als je dus écht gelooft in democratie, altijd de winnaars te feliciteren, want daaruit blijkt een grote mate van respect voor de kiezer die uiteindelijk de koers van het land uitzet. Dus ja: PVV, Pieter Omtzigt en Frans Timmermans horen gefeliciteerd te worden. Zij hebben gewonnen.”

Stephan van Baarle zegt: ‘Ik feliciteer niet, want ik vind dit het failliet van onze rechtsstaat.’

“De heer Van Baarle heeft een politiek oordeel, dat mag hij hebben. Ik heb een burgemeesterlijk oordeel en mijn taak is mijn stad bij elkaar houden, ook als die stad ernstig verdeeld is met de stembusuitslag. Dan is mijn taak: de stad bij elkaar houden in een vorm van sociale vrede.”

Bijna een kwart van de Rotterdamse kiezers heeft op de PVV gestemd. Wat zegt dat over deze stad?

“Dat zegt iets over de zorgen die heel veel mensen in de stad hebben. Mensen die worstelen met het vertrouwen in de politiek. Mensen die vinden dat de thema’s waar zij mee zitten onvoldoende worden geadresseerd. We hebben in Rotterdam een woonprobleem. En we hebben in Rotterdam ook zeker een migratieprobleem als het gaat om de relatie mensen tot sociale woningbouw: kunnen we al die mensen huisvesten?! Dat wordt door mensen ervaren als problematisch. Ik hoor dat als burgemeester in de wijken als ik met bewoners bezig ben. Voor een deel hebben we ook een veiligheidsprobleem, met al die explosies. Dus ik denk dat het goed is om de mensen die op de heer Wilders en de PVV stemmen vooral te zien als burgers die bezorgd zijn. Het slechtste wat je kan doen is die mensen als racisten wegzetten. Dat is niet waar, het is onjuist en het zou ook niet goed zijn.”

Toch zijn mensen boos dat u gisteren bij Beau heeft gezegd: ‘Ik gooi mijn koran niet weg.’ Ze noemen u een wolf in schaapskleren.

“Nee, u moet de context goed zien. Daar werd op een scherm geprojecteerd dat om en nabij de veertig procent van de kiezers vindt dat de heer Wilders moet vasthouden aan een verbod op de Koran in Nederland. Daarop zei ik: ‘Ik ga morgen mijn koran niet uit het raam gooien. Evenmin als de grondwet, want dat vind ik twee hele belangrijke boeken.’ Ik denk dat mensen nog wat preciezer moeten luisteren.”

Dus u zegt eigenlijk, dat u ondanks de verdeeldheid, ook de burgemeester van deze PVV'ers bent?

“Ik ben altijd burgemeester van iedereen, ook van de mensen die op de heer Wilders hebben gestemd. Het maakt voor mij niet uit wat de mensen gestemd hebben, het zijn voor mij allemaal waardevolle Rotterdammers. Wij als college, als gemeenteraad en ik als burgemeester, moeten ons voor hen blijven inzetten.”

Hoe gaat u dat doen?

“Wat mij betreft is de burgemeester niet het politieke instituut waarvoor gisteren naar de stembus is gegaan. Dit gaat om politieke thema’s waar een Tweede Kamer over gaat: inkomensposities, woningbouw, internationale politiek. Daar gaat de burgemeester niet over, maar ik moet wel altijd blijven prediken dat, hoe we ook stemmen in deze stad met 175 nationaliteiten, we dat bij elkaar moeten proberen te houden. We moeten het samen blijven doen.”

U kunt de problemen wel op het Rijk afschuiven maar u zit met het probleem dat hier heel veel moslimhaat is en hier toevallig heel veel moslims wonen. Hoe kunt u dat met elkaar rijmen?

“Bespreekbaar maken. Ik denk dat dit heel belangrijk is. Het doet er niet toe welke religie je hebt, je bent in de eerste plaats Rotterdammer en hier moeten we het met elkaar zien te rooien. Op de markt, op het voetbalveld, op school of op een van de vele andere plekken waar we elkaar tegenkomen. Of je het nou fijn vindt of niet: we hebben al die verschillende religies, culturen en talen. Dat is een fact of life, dus het gesprek daarover is belangrijk. Er zijn mensen die moslims haten, ja dat is zo. Er zijn mensen die zich schuldig maken aan homohaat en antisemitisme. Daar moeten we ons niet bij neerleggen, wat we als stad kunnen aanpakken moeten we aanpakken. Waar we niet zelf aan zet zijn moeten we zorgen dat de Tweede Kamer het wel aanpakt.”

Is er toch een masker afgevallen? Durven mensen nu veel meer uit te komen voor hun moslimhaat? De demonstraties voor Palestina hebben bijvoorbeeld veel woede opgeroepen. U heeft die toegestaan.

“Ik sta alle demonstraties toe, dat is namelijk mijn plicht als burgemeester. Ik zou het fout vinden om nu tegen de mensen te zeggen: die 22 procent is fout volk, daarvan is het masker afgevallen. Dat zijn gewoon Rotterdammers die zich op hun eigen manier zorgen maken over hun stad, op die manier hun stem hebben uitgebracht en daar dienen wij respect voor op te brengen.”

U bent zelf moslim en Rotterdammer. Hoe kijkt u hier persoonlijk naar?

“Dat ik moslim ben is voor het uitoefenen van mijn vak volstrekt irrelevant, vraag maar aan Rotterdammers of ze er de afgelopen 15 jaar ooit last van hebben gehad. Het gaat erom dat ik de grondwet, de wetten van het koninkrijk en de verordeningen van Rotterdam uitvoer. En dat ik naast, voor en achter de Rotterdammers blijf staan. Zo heb ik mijn ambt uitgevoerd de afgelopen jaren. Ik weet dat er onderstromen zijn vanuit verschillende politieke sentimenten in de stad, dat heb ik als burgemeester te aanvaarden.”

En als mens?

“Dat is niet zo relevant, want als ik alleen mens was en geen burgemeester, dan hield u deze microfoon niet onder mijn neus.”

Sterker nog, als de PVV aan de macht komt staat hier binnenkort misschien een gekozen burgemeester?

“Als Nederland klaar is voor een gekozen burgemeester, dan moet men dat doen. Ik vind dat niet goed, want je hebt een politiek systeem en daar voeg je dan nog een politicus aan toe. Het aardige van ons systeem is juist dat je een burgemeester hebt die daarbuiten staat. Die kan op een andere manier naar de stad en gemeente kijken. Want wat als je straks een burgemeester hebt van een bepaalde politieke kleur en er komt een demonstratie-aanvraag van een groep die hij niet leuk vindt. Gaat hij dat verbieden? Om politieke redenen? Die kant moet je niet op. Ik ben er wél voor dat een burgemeester wordt gekozen door de gemeenteraad.”

Ik zou graag een reactie van Nourdin el Ouali van SPIOR, de koepelorganisatie van moslimorganisaties willen voorleggen: “Een stuk van het masker van beschaving in Nederland is afgevallen.” Hij maakt zich zorgen over de toon van Wilders.

“Als het over de toon gaat zijn er waarschijnlijk geen argumenten over de inhoud. Ik denk dat het belangrijk is om te blijven luisteren naar inhoud. Achter de woorden van politici schuilen ideologische opvattingen over wat je wilt realiseren. Ik vind dat vele malen belangrijker dan de toon. De toon van Yesilgöz is een andere dan van Timmermans, de toon van Wilders is een andere dan van Partij voor de Dieren. In het Frans zegt men: c’est le ton qui fait la musique, maar ik probeer daar doorheen te prikken en te kijken naar wat men met Nederland wil. En daarmee: wat wil men met onze stad. Wat gaat er gebeuren met wonen, sociale veiligheid, drugs in de haven. Ik luister liever daarnaar.”

Wat betekent zo’n rechts kabinet voor de stad?

“Dat moet ik nog maar zien, dus ik wacht. Ik heb met allerlei soorten kabinetten gewerkt als burgemeester, met een rechts signatuur, midden-links, voor mij maakt het niet zo gek veel uit.”
Burgemeester Aboutaleb is vrijdagavond live op Radio Rijnmond. Hij gaat in gesprek met de inwoners van Rotterdam en omstreken, met Ruud de Boer als presentator. De verkiezingsuitslag is zeker een onderwerp dat besproken wordt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl