Nieuws

Almeloos raadslid emigreert naar Hongkong na monsterzege PVV

Hongkong lonkt voor diep teleurgestelde Bert Hümmels
Hongkong lonkt voor diep teleurgestelde Bert Hümmels © 1Twente
De diep teleurgestelde Almelose politicus Bert Hümmels heeft na de verkiezingsuitslag van gisteravond besloten om naar Hongkong te emigreren, waar zijn vrouw woont en werkt. "De volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn we er niet meer bij met Leefbaar Almelo", zegt de Almeloër.
Nederland is niet zijn land meer als het PVV-gedachtegoed straks ook nog eens wordt ondersteund door coalitiepartijen, zo redeneert Hümmels. "Dan krijgen we met hele rare dingen te maken als ernstige discriminatie en stigmatisering en wordt bovendien een specifiek geloof helemaal uitgesloten. Ik vind dat echt gevaarlijke ontwikkelingen. Daarmee sluit je een hele bevolkingsgroep uit. En dat in een land als Nederland", zegt hij tegen 1Twente.

Scherpe randjes

De landelijke, politieke aardverschuiving zal volgens Hümmels niet direct voelbaar zal zijn in de Almelose raadszaal. "Maar je houdt je hart vast voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Ik ben er niet bij. De scherpe randjes mogen er dan voorlopig af zijn bij de PVV, zo belooft Wilders, maar dat hoor je voor de verkiezingen wel vaker. Standpunten worden na de verkiezingen net zo makkelijk weer anders gedraaid. Dat is het spel als je kiezers voor je moet zien te winnen. Het wordt ook nog eens door een partij gezegd die heel groot is. En dat vind ik sowieso gevaarlijk, in dit geval eens ook omdat de ideeën verschillen van de standpunten van de meeste andere partijen."

PvdA

In 2026 zou Hümmels 25 jaar in de lokale politiek actief zijn. Dat gaat 'm niet worden als je hem nu beluistert. Hongkong lonkt ineens meer dan ooit. In 2002 behaalde Hümmels drie zetels in de Almelose gemeenteraad, nadat hij twee jaar daarvoor afscheid van de PvdA had genomen en Leefbaar Almelo in het leven riep. ”Nu ga ik alles in gang zetten om hier zo snel mogelijk weg te kunnen.”
Het plan was om in 2026 naar Hongkong te emigreren. Door de politieke aardverschuiving gaat dat nu versneld gebeuren. Op z’n vroegst in februari, verwacht Hümmels. "Sneller kan niet, want je moet veel dingen regelen voordat je definitief op het vliegtuig stapt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.